Mobiele waterzuiveringsinstallatie met verhuurconcept in ontwikkeling

Voor het zuiveren van restwaterstromen is Waterson in De Lier voornemens om vanaf april een mobiel gemaakte installatie te verhuren. Telers kunnen het waterzuiveringsbedrijf bellen voor eenmalige service of gaan met een membership een samenwerking voor een langere periode aan. Met dit concept wil de onderneming telers volledig ontzorgen, waarbij eenvoudigweg per gezuiverde kubieke meter wordt betaald.

Maatwerk kostprijs
Telers die hun opgevangen restwater willen laten zuiveren, kunnen contact opnemen met het waterzuiveringsbedrijf. De kosten per gezuiverde kubieke meter water liggen tussen de 6 en 12 euro. De hoogte is afhankelijk van de inhoud van de drainsilo met de hoeveelheid te zuiveren water. Telers die door een membership een langere samenwerking met het mobiele waterzuiveringsbedrijf aangaan, kunnen een scherpe prijs per kuub verwachten. De teler hoeft bij dit concept zelf geen grote investering en onderhoud aan een eigen zuiveringsinstallatie te doen.

Waterstroom monitoren
Bij telers die een membership voor de mobiele waterzuivering zijn aangegaan, plaatst Waterson een watermeter op de inlaat van de drainsilo. Deze meter is op afstand uitleesbaar en de gegevens komen in een datasysteem van het waterzuiveringsbedrijf terecht. Wanneer de drainsilo vol raakt, registreert het bedrijf dat en komt dan met de mobiele installatie om het restwater te zuiveren. Het gezuiverde water kan worden geloosd of bij voldoende kwaliteit voor hergebruik in de schoonwatersilo gepompt.

Zuiveren en ontzouten
Het waterzuiveringsbedrijf gaat met zuiveringsinstallaties werken, die door de BZG zijn goedgekeurd. Het restwater wordt met de Opticlear Diamond technologie behandeld. Met een aanvullende behandeling is het mogelijk om het water niet alleen te zuiveren, maar ook te ontsmetten, door de virussen, bacteriën en schimmels te verwijderen, en selectief te ontzouten. Hierdoor is het natriumgehalte te verlagen en is het behandelde water weer als teeltwater te gebruiken. De meststoffen in het water blijven hierbij behouden.

Wetgeving
Door gebruik te maken van een door de BZG goedgekeurde mobiele waterzuiveringsinstallatie kan een teler aan de zuiveringsplicht voldoen, maar de definitieve wetgeving moet nog gepubliceerd worden. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu streeft er naar uiterlijk 1 juli 2017 de wettekst te publiceren.

Meer nieuws