Met doekfilter spoelwater hergebruiken

Het gebruik van doekfilters, ook wel bandfilter genoemd, neemt steeds meer toe op glastuinbouwbedrijven, omdat ze goed toepasbaar zijn binnen de verschillende waterstromen. Dat kan zijn voor de filtratie van spoelwater van zandfilters en zelfreinigend filters of van drain- en bassinwater. Lozen van het spoelwater is hierdoor niet meer nodig. Met de continu werkende filtertechniek zijn vaste stoffen uit een vloeistof te verwijderen. Dat gebeurt door water drukloos over een filterdoek te laten lopen, waarop de vervuiling achter blijft. Het filterdoek is een vliesdoek dat van polyester, viscose-polyester of polypropyleen is gemaakt.

Speciale filtertechniek
Aqua D&S heeft een uniek vlakbed doekfilter met een speciale filtertechniek (patent aangevraagd) ontwikkeld, die tot 5 micron filtert. Door het filterdoek over een waterdoorlatende bodem met schuin opstaande randen neer te leggen, kan er geen lekkage ontstaan en vervuiling in het gefiltreerde water komen. Afhankelijk van het fijne vuil in het water zal na een bepaalde tijd het doek verdichten en het waterniveau stijgen, waarbij een niveauschakelaar de transportmotor in werking stelt en het vervuilde doek een gedeelte opschuift. Uiteindelijk komt het doek in een opvangbak terecht en kan daarna de vuilcontainer in. Naast een capaciteit van 7 of 14 m3/uur van deze onderhoudsvrije doekfilter is er nu ook een nieuw XL-type met een capaciteit van 21 of 28 m3/uur.

Combinatie met ultrafiltratie
Door deze absolute voorfiltratie is het water na de doekfilter geschikt voor desinfectie met ultraviolet (UV) of ultrafiltratie (UF). Al het spoelwater wat in een teeltbedrijf ontstaat, is op het doekfilter te filteren en na desinfectie her te gebruiken. Met deze filtratietechniek is er geen spoelwater meer. “Wanneer ons doekfilter met de ultrafiltratie wordt gecombineerd, bent u 100% gegarandeerd vrij van schimmels, bacteriën en virussen”, aldus Richard Feijsman van Aqua D&S. Ultraviolet doodt de micro-organismen alleen af. Ultrafiltratie (filtert tot 0,011 micron) vangt deze af, waardoor ze ook niet meer in het leidingensysteem terecht komen. Hierdoor zal in de toekomst nagenoeg geen biofilm meer in leidingen worden opgebouwd of ontstaan.

Meerdere doekfilters
Er zijn meerdere leveranciers die verschillende doekfilters voor de glastuinbouw aanbieden. Moor Filtertechniek levert een ander type vlakbed bandfilter met capaciteiten van 3 tot 60 m3/ uur.

ECOfilter levert een diepbed doekfilter waarbij het filterdoek en twee wielen aan de zijkant van het filterdoek een filterkom vormen. Het te filteren water stroomt op zwaartekracht in de filterkom door het filterdoek. Het doekfilter is leverbaar in vier capaciteiten van respectievelijk 16, 34, 80 en 100 m3/uur. Lees hier meer over de ervaringen met doekfilters in het artikel Ervaringen van telers met doekfilters.

Meer nieuws