Marco van Uden: ‘In gesloten systeem water met filters zuiveren’

Kwekerij A. Bakker & Zn in Heerhugowaard is gespecialiseerd in de teelt en broeierij van tulpen- en leliebollen. Voor het jaarrond broeien van lelies beschikt het bedrijf over 3,4 ha kassen met betonvloer. De leliebollen staan in kunststof kratten op kokos/veensubstraat en krijgen water met bovenberegening. Door hergebruik van drainwater en aanvulling met regenwater is het watercircuit op het bedrijf gesloten.

Grote regenwateropslag
“Onze insteek is om alleen regenwater te gebruiken en geen bron- of slootwater, omdat we niet weten wat daar aan vreemde stoffen en eventuele ziektes in zitten. Van het regenwater kennen we de kwaliteit en de samenstelling”, zegt de bollenteler Marco van Uden. “Om dat te realiseren, is er een grote opslag van regenwater aangelegd. Met een regenwaterbassin van 8.000 m3 en watersilo van 1.000 m3 hebben we voldoende wateropslag om langere periodes van droogte te kunnen overbruggen.”

Wateropvang betonvloer
Op dit bedrijf staan de kratten los van de grond. In het geautomatiseerde gedeelte staan ze op rolcontainers en in het niet geautomatiseerde gedeelte op buizen (Ø 51 cm). “Dit is ideaal om het water te recirculeren, omdat na beregening van het gewas het teveel aan water op de betonvloer terecht komt”, vertelt de bollenteler. Het water loopt via goten in het beton naar de putten. Het afvoersysteem pompt het drainwater naar de zeefbochtfilter, dat het grove organische vuil eruit haalt. Een banddoekfilter vangt vervolgens de fijne vervuiling op. Daarna gaat het water in de drainwatersilo van 200 m3.

Geen overstort meer
Van Uden: “Met eenvoudige middelen, zoals een grote regenwateropslag en filters, hebben we een compleet gesloten systeem. Ook bij een storing van een pomp, blijft het water gewoon op de betonvloer staan. Dat is niet erg, want het gewas staat hoog uit het water. Bij calamiteiten hebben we ook geen overstort op de sloot meer nodig.”

Na beregening is er ongeveer 25% drain, dat wordt hergebruikt. Bij de volgende gietbeurt vindt aanvulling met 75% vers regenwater plaats. “Doordat de basisbemesting nog aanwezig is in het drainwater, hoeven we dat alleen maar voor het regenwatergedeelte aan te vullen. Recirculeren geeft dus een besparing op meststoffen.”

Biologische weerstand verhogen
Voor de waterontsmetting gebruikt de bollenteler een biologisch zandfilter, dat een behoorlijke reductie van bacteriën en schimmels geeft. Het kokos/veensubstraat wordt na een trekteelt steeds gestoomd om het voor hergebruik vrij van ziekten te hebben. Schoon regenwater geeft geen vervuiling van het substraat. “Om de weerstand tegen ziektes te verhogen, werken we met biologische wortelversterkers. De melkzuurbacteriën en kruidenmix zorgen voor een gezonder bodemleven. We gebruiken geen chemische middelen, omdat dat het bacterieleven snel verstoort”, aldus Van Uden.

Meer nieuws