Maarten van Erkel: ‘Als waterzuivering nodig is, dan met een mobiele installatie’

Gebroeders Leo en Maarten van Erkel in Nieuwerkerk aan den IJssel telen op 15.000 m2 grootbloemige snijcymbidium op perlite in containers. Op tien weken na, van half juni tot eind augustus, worden het hele jaar orchideeën geoogst. Vorig jaar is het grondzeil vernieuwd van een van de twee regenwaterbassins met een inhoud van 4.500 m3 en tevens een afdekzeil geplaatst om algengroei in het water tegen te gaan.

Natriumniveau
“Het gewas cymbium had altijd een vrijstelling voor het hergebruik van drainwater vanwege de zoutgevoeligheid van het gewas en lage EC in de mestgift”, zegt Maarten van Erkel. Inmiddels gelden voor cymbidium ook emissienormen en is onderzoek gestart om vast te stellen bij welk natriumniveau nadelige effecten op de gewasgroei op gaan treden. De gebroeders zijn lid van de gewascoöperatie Snij-Cymbidium, waar al drie jaar proeven met verschillende natriumtrappen lopen.

Mobiel zuiveren
De cymbidiumteler: “In deze proeven is er natriumophoping in het gietwater, maar in de praktijk valt het mee. Omdat we niet recirculeren, loopt bij ons het natriumcijfer nauwelijks op. Als dat wel het geval is, spoelen we meer uit en lozen het op het riool. Indien het volgend jaar nodig is om dat water te zuiveren, gaan we dat met een mobiele waterzuiveringsinstallatie doen. Als het te frequent moet gebeuren of de mobiele zuivering is te duur, gaan we een andere oplossing zoeken.”

Opvangsysteem drainwater
Nog veel cymbidiumtelers laten het drainwater weglopen in de grond en moeten nog flink investeren in een opvangsysteem voor het drainwater. “Omdat de kas nooit leeg komt, is het duur om het systeem te maken. De kas moet je namelijk egaliseren en op afschot brengen, om daarna plastic neer te leggen of op te hangen aan het pottenteeltsysteem”, aldus de teler. 

“Bij de rozenteelt op steenwol hadden we al een opvangsysteem voor het drainwater, anders lopen we hier op het laagste putje van Nederland tot de knieën in de bagger. Toen we twaalf jaar geleden naar de cymbidiumteelt zijn omgeschakeld, hebben het systeem gelijk aangepast. Daar hebben we nu voordeel van. De planten staan ongeveer 15 cm boven de grond op een vast gaasbeddensysteem met een gotensysteem eronder.”

Gietwater ontsmetten
Bij de gebroeders is een QuickScan Waterzuivering uitgevoerd om alle waterstromen in beeld te brengen, zodat duidelijk is wat er moet gebeuren. Van Erkel: “Komende zomer gaan we het drainwater ontsmetten tegen virussen, schimmels en bacteriën om te kunnen recirculeren. We lozen nu nog op het riool, maar dat mag volgend jaar niet meer. Het condenswater gaat het regenwaterbassin in en dat bassinwater gaan we ook ontsmetten.”

Meer nieuws