Lozingswater zuiveren met actief koolfilter

Actief koolstof liet in eerdere kortlopende proeven zien goed te kunnen werken in het verwijderen van gewasbeschermingsmiddelen uit glastuinbouw lozingswater. De vraag is echter hoe effectief een actief koolfilter is bij langdurige belasting.

Momenteel voert Wageningen UR Glastuinbouw samen met HortiMaX en Fiber Filtration, en onder de vlag van de PPS Glastuinbouw Waterproof (Topsector T&U), een duurproef uit om de effectiviteit en robuustheid van deze zuiveringstechniek te testen als een grote hoeveelheid lozingswater wordt behandeld. Bovendien wordt een vergelijk gemaakt met lozingswater dat is voorbehandeld met een zandfilter en geavanceerde oxidatie (25 mg H2O2 + 250 mJ/cm2 LDUV).

We zijn nu halverwege de proef, op 1100 van de 2000 BVT. BVT staat voor Bed Volumina Treated, dus 1100 keer de inhoud van het koolfilter (500L) aan water is nu behandeld. Er is echter met een 10x hogere concentratie aan gewasbeschermingsmiddelen gewerkt dan normaal in Standaard Water zit, om sneller resultaat te boeken. Dus vertaald naar een praktijksituatie is nu ongeveer 5500 m3 lozingswater behandeld.

Zonder voorbehandeling
Het actief koolfilter zonder voorbehandeling lijkt nu iets meer doorslag te geven dan het filter met voorbehandeling. Analyses van het gefilterde water laten echter zien dat de zuiveringspercentages van beide filters nog boven de 99% zitten. Er is echter nu een belangrijk knelpunt aan het licht gekomen: het filter zonder de voorbehandeling is nu halverwege de proef dichtgeslibd waardoor het filter is gaan lekken. Dit kan veroorzaakt worden door de organische vervuilingen in het Standaard Water, maar ook door biologische aangroei op het filter. In welke mate de voorbehandeling dit probleem voorkomt wordt nog onderzocht.

Meer nieuws