Leon Kouwenhoven: ‘Waterontsmetting voor goede groei opkweek en minder uitval’

Potplantenbedrijf OK Plant in Naaldwijk teelt jaarrond 4,5 hectare potorchideeën en 2 hectare bloeiende seizoensproducten zoals campanula, primula, aster en cyclaam. Van de 4,5 hectare is 2,5 hectare eind 2016 nieuw gebouwd. In de Maasdijk heeft het potplantenbedrijf nog een vestiging van 1,5 hectare voor de opkweek van potorchideeën.

Gescheiden waterstromen
Om besmetting te voorkomen, zijn alle waterstromen gescheiden en gaat er geen water van de afkweek naar opkweek. In de nieuwbouw vindt de opkweek van orchideeën bij 28 ᴼC plaats. Buiten ligt een regenwaterbassin van 5.000 m3 en staan twee silo’s van ieder 200 m3 voor vuil en ontsmet water. Een waterzuiveringsinstallatie van WaterIQ wordt momenteel alleen voor ontsmetting gebruikt en nog niet voor waterzuivering.
In het bestaande bedrijf vinden de koeling- en afkweekfases plaats. Onder de rolcontainers liggen lange smalle bassins voor de opslag van regen-, drain- en ontsmet water. Een UV-installatie zorgt voor de waterontsmetting. Met een omgekeerd osmoseapparaat behandelt het bedrijf bronwater, zodat het geschikt is voor hogedrukverneveling en aanvulling van gietwater in droge tijden. De voorraad osmosewater wordt in een silo opgeslagen.

Weerbaar telen
Voor de uitbreiding van het bedrijf is gekozen voor een Opticlear Diamond, waarmee de schadelijke schimmels, bacteriën en virussen in het water worden gedood. “De UV-ontsmetter doodt niet alleen alles, maar breekt ook ijzerchelaat af. Bij de installatie van WaterIQ blijven de voedingsstoffen voor bacteriën over en de ijzerchelaten in tact”, zegt teeltmanager Leon Kouwenhoven. “Bij opkweek zijn de orchideeën gevoelig en daar moeten we de winst zien te pakken. De nieuwe installatie biedt ook perspectief voor de toekomst om weerbaar te telen, wat nodig zal zijn als we gewasbeschermingsmiddelen kwijt raken. Met microfloramanagement, waardoor we goede stoffen toevoegen, kunnen we nog een stap verder zetten. Daarvoor moeten we wel het wortelmilieu gaan testen.”

Fusariumdruk verlagen
In het begin kwam de fusariumdruk niet goed onder controle, omdat deze schimmel niet helemaal werd afgedood. Daarvoor zijn aanpassingen in de installatie gedaan met meer leidingen en extra klepsturingen. Kouwenhoven: “Als het apparaat klaar is met het ontsmetten van het vuile water, wordt het schone water opnieuw ontsmet om de ziektedruk verder te verlagen. Dat gebeurt dan wel met een hogere doorstroming en een lagere intensiteit. Het verlagen van de fusariumdruk gaat nu de goede kant op. De ontsmetting wordt steeds beter en de groei in de opkweekafdeling is goed.” 

Waterzuivering
Met de installatie is het eveneens mogelijk om gewasbeschermingsmiddelen af te breken voordat het water op het riool wordt geloosd. “Naast het recirculeren van het teeltwater kunnen we water, dat we over hebben, in de teelt van seizoensproducten hergebruiken. Alleen in de winterperiode als daar het watergebruik van de potplanten laag is, moet we af en toe een hoeveelheid lozen. In het voorjaar en zomer is dat door meer waterverbruik niet nodig”, meldt de teeltmanager.

Meer nieuws