Leon Duijvestijn: 'Het oppervlaktewater moet nog schoner'

Harry Stijger

Friseeteler Leon Duijvestijn aan de Zanddijk in ’s-Gravenzande ziet de wettelijke verplichting om het drainage- en bedrijfsafvalwater te zuiveren, ook bij lozing op het riool, als een goede stok achter de deur. “Het is belangrijk dat we deze stap zetten om het oppervlaktewater nog schoner te maken. We moeten opletten wat we lozen. Daarom is het nog meer van belang dat alle tuinders, geen enkele uitgezonderd, hun slootkanten nalopen om te zien of er geen afvoerbuisjes op de sloot uitkomen. Vooral bij bedrijven die zijn overgenomen, is het voor de ondernemer niet altijd duidelijk of en waar er eventueel lozingspijpjes zitten”, zegt de teler.

Teeltwisseling
Duijvestijn vervolgt: “De tuinders moeten ook eerlijk naar zichzelf zijn en met de teeltwisseling alle kleppen dicht zetten. Het afvalwater moet je niet meer willen lozen op de sloot, maar via een tankwagen afvoeren. Daar moet je je buurman op aanspreken, ondanks dat dit niet altijd even makkelijk is. Tenslotte gaat het om de verbetering van de waterkwaliteit, waar iedereen baat bij heeft.”

Centrale afvoer drainwater
Leon en Wilma Duijvestijn telen op 2,1 hectare frisee (krulandijvie) in de grond. Met de drainage op 0,80 m diepte in de grond en een onderbemaling wordt het drainwater opgevangen. Ondanks een beetje inzijging van zout lukt het hen om 50 procent van het drainwater te hergebruiken. De andere helft wordt op het Centrale Afvoersysteem Drainagewater (CAD) geloosd. Dit aparte rioolsysteem is begin jaren ’80 op initiatieven vanuit de ondernemers in verschillende tuinbouwgebieden in het westelijk deel van het Westland aangelegd.

Duijvestijn is lid van de Vereniging Afvoer Drainagewater Zanddijk. Deze en vijf andere verenigingen zijn weer aangesloten bij de overkoepelende Stichting Verbetering Oppervlaktewater Westland (SVO Westland). Het gaat totaal om 350 hectare glas.

Zuiveringsinstallatie
De stichting heeft de verenigingen als collectieven aangemeld, omdat ze goede mogelijkheden ziet om het geloosde water centraal te zuiveren. Er is een haalbaarheidstudie gedaan naar het verwijderen van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en zware metalen. Op een centraal verzamelpunt wordt dan het bedrijfsafvalwater opgevangen in silo’s. Daar vindt de buffering en sedimentatie plaats, waarbij het bezinksel wordt ingedikt en afgevoerd. Een actief koolfilter haalt vervolgens de gewasbeschermingsmiddelen eruit en de biologische zuivering de meststoffen en het laatste deel van de zware metalen. Het eerste deel bezinkt al in de buffersilo’s. Alleen het zout blijft achter in het water, maar dat is geen probleem omdat het gezuiverde water in zee wordt geloosd.

Collectieve oplossingen
“Om als individueel bedrijf een zuiveringsinstallatie aan te schaffen, vraagt een behoorlijke investering. Het is goedkoper en beter om dat gezamenlijk te doen. Daarom hebben we ons aangemeld voor het collectief”, vertelt de teler.

Collectieven voor de zuivering van restwater hebben, onder voorwaarden, de mogelijkheid om uitstel te krijgen op de individuele zuiveringsplicht, die 1 januari 2018 ingaat. Het uitstel geldt dan voor maximaal drie jaar tot uiterlijk 1 januari 2021. Collectieve oplossingen moeten wel in december 2015 bij LTO Glaskracht Nederland zijn aangemeld.

Meer nieuws