Leaflets geven antwoord op kennisvragen recirculatie Potorchidee

Margreet Schoenmakers, LTO Glaskracht Nederland

In de teelt van potorchidee is nog relatief weinig ervaring met hergebruik van drainwater. Voor diverse kennisvragen zijn inmiddels door Wageningen UR Glastuinbouw een zevental leaflets opgesteld, om een aantal van de kennisvragen te beantwoorden. De leaflets betreffen hoe om te gaan met ureum, natrium, uitvloeiers, ontsmetting van drainwater, ophoping van zink, reinigen van leidingen en de watervoorziening.

Recirculatie binnen pot-orchideeënteelt noodzakelijk
Sinds januari 2013 gelden emissie normen voor de lozing van N/ha/jaar. Waar voorheen de potorchidee vrijgesteld was van recirculatieverplichting, is dat nu niet meer aan de orde. Ook binnen deze teeltgroep moet worden voldaan aan de emissienorm bij lozing op oppervlaktewater en/of riolering. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de emissie van stikstof vanuit teelt van potorchidee relatief hoog is en op bedrijven zonder recirculatie ver boven de norm ligt. Om te kunnen voldoen aan de norm is recirculatie nodig en een grote inspanning vereist.

Veel kennisvragen komen boven
In 2013 is onder begeleiding van LTO Groeiservice een praktijknetwerk recirculatie potorchidee gestart met negen telers van potorchideeën. In de bijeenkomsten wordt kennis uitgewisseld en zijn diverse kennisvragen naar voren gekomen waar telers, wanneer zij tot hergebruik van het drainwater over gaan, tegen aan lopen.  

Beschikbare kennis verwerkt in leaflets
Van een aantal van deze vragen bleek in het verleden (bij andere gewasgroepen) al wel ervaring te zijn opgebouwd en/of onderzoeksresultaten beschikbaar te zijn (van uit andere gewasgroepen). Wageningen UR Glastuinbouw heeft, binnen de pps glastuinbouw waterproof, de beschikbare informatie van een aantal belangrijke knelpunten verwerkt in een zevental leaflets.

Onderzoek gestart voor opbouw kennis
Daarnaast wordt binnenkort een onderzoeksproject opgestart waarbij meer onderzoek wordt uitgevoerd naar de optimalisatie van de recirculatie en de beantwoording van kennisvragen, welke niet vanuit literatuuronderzoek kunnen worden beantwoord. Hierover bent u recent via deze website geïnformeerd.

Bekijk de leaflets via onderstaande link.

Meer nieuws