Laat stekers geen hygiënische sluitpost worden bij teeltwisseling

Jan van Staalduinen

Over het planmatig en gedegen reinigen en desinfecteren tijdens de teeltwisseling is al veel gezegd en geschreven. Een aspect dat wellicht minder aandacht krijgt dan het verdient, is het (tijdelijk) vervangen van de stekers die het druppelwater in het substraat geleiden. Stefan Bakker van Netafim belicht de aandachtspunten.

Weggooien of reinigen
Tijdens de teeltwisseling is het grondig reinigen en ontsmetten van stekers niet het meest dankbare werk. Vooral niet wanneer er in de sleufjes en holten van het materiaal veel wortel- en/of substraatresten zitten, die zich soms lastig laten verwijderen. Dat geldt met name in dunne watergeleidingssleufjes, waar fijne wortels zich vaak dankbaar in vasthechten. Het oude materiaal weggooien en de nieuwe teelt met schone stekers beginnen is natuurlijk een optie, maar daar hangt een prijskaartje aan. Veel telers kiezen er daarom voor de oude stekers even opzij te leggen en de nieuwe teelt te starten met schone vervangers. Op een later, rustiger moment kunnen de oude stekers dan alsnog een grondige schoonmaakbeurt krijgen, waarna ze weer verantwoord toepasbaar zijn.

Eigenschappen verschillen
“Kies vervangende stekers wel met zorg”, raadt productmanager Stefan Bakker van Netafim aan. “Elk type beschikt over specifieke eigenschappen, die bepalend zijn voor de watergeleiding en de verdeling van het druppelwater in het blok en de substraatmat.”
Stekers zijn dus veel meer dan een stokje dat het emissiepunt op een vaste positie moet houden. Afhankelijk van de eigenschappen en de verwachte levensduur kan de aanschafprijs van stekers flink variëren. Goedkope stekers zullen relatief snel in de container belanden of in dubbele sets worden aangehouden, die dan om de teelt worden ingezet. Duurdere typen kunnen vaak vele jaren worden gebruikt. Laatstgenoemde stekers worden hetzij kortstondig, hetzij gedurende een hele teelt, eerder vervangen door een goedkoper type.

Robuuste en lichte versie
“Het gevaar bestaat dat een voordelige vervanger tot een andere waterverdeling leidt dan de teler voor ogen heeft”, merkt Bakker op. “Om die reden hebben wij voor de met afstand meest gebruikte, maar prijzige steker in vruchtgroententeelt, de Rapier, een goedkopere ‘lightversie‘ ontwikkeld. Hij heeft dezelfde functionaliteit als het origineel, maar is duidelijk lichter. De verwachte levensduur is daarom korter, maar dat hoeft zijn toepassing als ‘invaller’ niet in de weg te staan.”

Informeren
De productmanager adviseert telers die hun nieuwe teelt met vervangende stekers willen starten en wellicht zelfs voltooien, de beoogde vervangers nog eens goed tegen het licht te houden. De installateur kan hem hierbij adviseren. Uitgebreide informatie over stekers en hun geschiktheid voor bepaalde typen druppelaars is te downloaden op de website van Netafim. Ook bij andere leveranciers en installateurs is dergelijke informatie meestal beschikbaar. “Lees daar dan ook nog eens na hoe u het watersysteem tijdens de teeltwisseling reinigt en desinfecteert en hoe u het in de volgende teelt schoon kunt houden”, tipt Bakker. “Het belang van goede bedrijfshygiëne kan in de huidige tijd niet genoeg worden benadrukt.”

Meer nieuws