Kwaliteit gietwater uit effluent is prima te borgen

De kwaliteit van gietwater geproduceerd uit effluent is prima te borgen. Door goed te monitoren, kan de kwaliteit gegarandeerd worden. Zo worden risico’s voor onder andere gewas en volksgezondheid voorkomen. Dat en meer blijkt uit het project ’Borging van effluent RWZI voor de glastuinbouw’, een onderzoek dat mede gefinancierd werd door Kennis in Je Kas en onlangs is afgerond.

Gebruik van effluentwater, afvalwater van een rioolzuiveringsinstallatie, is een belangrijke optie voor de gietwatervoorziening van de glastuinbouw. De beschikbaarheid van goed gietwater staat onder druk. Daarom zoeken we binnen het innovatieprogramma Glastuinbouw Waterproof naar oplossingsrichtingen om ook in de toekomst de beschikking te hebben over voldoende goed gietwater.

Eerder onderzoek door Delft Blue Water toonde aan dat je effluentwater geschikt kunt maken voor gebruik in de glastuinbouw. In het project ‘Borging van effluent RWZI voor de glastuinbouw’ is onderzocht hoe je de kwaliteit van het gietwater kunt borgen. Dit om risico’s voor gewas en volksgezondheid te voorkomen, maar ook problemen met afnemers en verzekeraars of het risico op negatieve publiciteit.

Kwaliteit vastgesteld
Op basis van wetgeving en eisen die telers en handel stellen, is in het project vastgesteld aan welke kwaliteitsnormen gietwater geproduceerd uit effluent, moet voldoen. Daarbij is ook rekening gehouden met het voorkomen van microverontreinigingen. Door het effluent te behandelen met omgekeerde osmose en een extra desinfectiestap toe te passen, worden de microbiële, en naar verwachting ook de chemische, risico’s voor mensen verlaagd tot een acceptabel niveau.

Het is bekend dat plantpathogenen vaak resistenter zijn voor oxidatieve methodes dan humane pathogenen. De dosis zal daarom misschien hoger moeten zijn dan voor humane veiligheid. De chemische risico’s zullen door de combinatie van deze technologieën ook geminimaliseerd worden, al zijn er enkele chemicaliën die wel in het gietwater terecht kunnen komen. Dit zijn kleine ongeladen moleculen. De effecten van deze stoffen op planten zijn in de verwachte concentraties echter niet significant.

Goed monitoren
Door goed te monitoren, onder andere met een sensor voor membraanintegriteit, kan de waterkwaliteit worden gegarandeerd, zo blijkt uit het project. Wanneer door incidenten het gietwater niet volgens de afgesproken voorwaarden (waaronder de kwaliteit) kan worden geleverd, kan een teler de leverancier aansprakelijk stellen voor directe schade. Voor indirecte schade is dat moeilijker, reden waarom een goede kwaliteitsborging bij levering cruciaal is.

De sociale acceptatie van gezuiverd effluent als gietwater voor de glastuinbouw is ook getoetst. Verder zijn er strategieën ontwikkeld waarmee de stakeholders verder kunnen werken naar duurzaam watergebruik en meer circulariteit. Gezuiverd water kan dienen als oplossing voor ruimte– en watertekort.

Meer nieuws