Koeling gestart tweede teeltjaar met hergebruik drainwater bij amaryllis

Arca Kromwijk (Wageningen UR Glastuinbouw)

In het onderzoek met hergebruik van drainwater bij amaryllis is vanaf 22 juli de koeling gestart. Het teeltschema is erop gericht om vooral in de tweede en derde week december veel bloemen te kunnen oogsten. Dit sluit aan bij het meest gehanteerde teeltschema voor snij-amaryllis in de praktijk.

De cultivar Red Lion heeft in juni/juli nog veel nieuw blad gemaakt, nadat deze cultivar in het begin van het groeiseizoen weinig nieuw blad liet zien. Bij de cultivar Mont Blanc was het juist andersom. Deze maakte in het begin van het groeiseizoen makkelijk blad en dat blad vertoont nu wat rood verkleuring.

In de stand van het gewas in het tweede teeltjaar zijn tot dusver geen nadelige effecten gezien bij hergebruik van drainwater. In de vakken met kleine bollen lijkt de stand van het gewas bij de recirculatiebehandelingen zelfs iets beter omdat het blad wat minder rood verkleuring (bij de cultivar Mont Blanc) en wat minder wit verkleuring (bij de cultivar Red Lion) laat zien dan bij de behandeling zonder hergebruik van drainwater. Dit was ook vorig jaar, in het eerste teeltjaar zichtbaar.

Omdat nog niet al het drainwater werd hergebruikt is sinds 26 juni de bijmeng EC aan drainwater verhoogd van 0,8 naar 1,2 EC bij een gift van 2,3 EC. Ruim de helft van de gift bestaat nu dus uit drainwater. De samenstelling van de voeding is niet gewijzigd. De tellingen van de productie in december moeten uitwijzen of het hergebruik van drainwater al dan niet effect heeft op de productie van het tweede teeltjaar. In het eerste teeltjaar was geen verschil in productie en het totaal geoogst gewicht van de behandelingen met en zonder hergebruik van drainwater.

Foto: Stand van het gewas op 30 juli 2014: op voorgrond de cultivar Mont Blanc en op achtergrond cultivar Red Lion.

Meer nieuws