Hogere grenswaarden natrium in matoplossing

Bij nullozing, een gesloten waterkringloop op het teeltbedrijf, zijn telers bang voor oplopende natriumgehaltes in de mat. Natrium wordt namelijk maar beperkt opgenomen door de plant, maar zorgt wel voor een zouteffect en beïnvloedt de voedingsopname van andere voedingselementen. Opnameanalyse geeft door meting inzicht in wat de plant aan elementen opneemt. Dit instrument is goed te gebruiken om de voeding van de plant bij te sturen.

Tegenovergestelde werking
“Het zouteffect komt van natrium dat de EC-waarde verhoogt en dat zorgt er weer voor dat vanaf een bepaalde grens, die gewasafhankelijk is, de productie van drogestof afneemt”, zegt Ruud Kaarsemaker van Groen Agro Control. “Natrium beïnvloedt door interactie met andere elementen (antagonisme) ook de opname van andere kationen zoals magnesium (Mg), calcium (Ca) en kalium (K).” In het begin heeft een gewas meer magnesium nodig; later meer calcium en kalium. Als dan het magnesiumgehalte in de voeding hoog is, gaat dat de opname van calcium en kalium tegen.

Natriuminvloed meststoffen
“Als in een optimale situatie de verhouding tussen de elementen magnesium, calcium en kalium in de voedingsoplossing goed is, hoeft een hoger natriumgehalte geen probleem te geven”, weet de projectleider. “Om spuien door te hoog oplopend natriumgehalte te voorkomen, is het van belang de natriumaanwas in de gaten te houden. De invloed op het natriumgehalte door slechte kwaliteit van meststoffen is niet te verwaarlozen. Maar het gehalte kan ook oplopen door een slecht functionerend osmoseapparaat of zelfs door water uit het regenwaterbassin.”

Sturen met gift
Door opnameanalyse heeft een teler meer inzicht in welke voedingselementen meer of minder worden opgenomen. Omdat de optimale verhouding tussen de elementen gedurende teelt varieert, is bijsturen nodig door actie te nemen met een hogere of lagere gift van een element. Bijvoorbeeld later in de teelt meer kalium in de gift doen en minder magnesium geven. Ook moet de minimale opname van een element worden bewaakt door de opname van tegenwerkende elementen te verlagen. Als de totale voedingsopname groter wordt, neemt de tolerantie van natrium toe.

Generatiever telen
Telers gebruiken vroeg in de teelt meer sulfaat om de nitraatopname te remmen. Dit om de plant generatiever te houden. Later in de teelt wordt nitraatopname juist door sulfaat geremd. Dus is verlaging van de sulfaatgift nodig. Kaarsemaker: “300 mmol minder sulfaat, een anion, geeft 800 mmol meer nitraatopname. Daardoor worden ook meer kationen opgenomen. Als er meer ruimte voor opname van kationen is, is ook natrium minder een probleem.”

Samenstelling voeding
Kaarsemaker raadt telers aan om als het gewas niet groeit naar de samenstelling van de voeding te kijken. Door bijvoorbeeld meer nitraat te geven, is de groei te stimuleren. De voeding is te monitoren met de opnameanalyse, doordat wordt gemeten wat de plant daadwerkelijk opneemt. “Door het verschil aan elementen in de gift en wat er met de drain terugkomt, weet je al heel vroeg wat de plant opneemt. Daar kunnen telers op inspelen. Bij drogestofanalyse is pas achteraf te bepalen wat de plant aan voedingselementen heeft opgenomen.”

Reactie van plant
De reactie van de plant is belangrijk om het verder uit te nutten. “Je moet dan inzicht hebben in wat de plant doet. Een reactie kan bijvoorbeeld zijn dat de opname van een element door meer chloor uit kalichloride onder een streefwaarde zakt. Chloor is namelijk tot op zekere hoogte een-op-een uitwisselbaar met nitraat. Om generatief te sturen is dat ook te gebruiken naast een hogere sulfaatgift, dat remmend op nitraatopname werkt, maar is beter voor de kationensom.”

Meer nieuws