Het vaak vergeten belang van ‘politiefilters’ in watersystemen

Jan van Staalduinen

In productoverzichten of technische beschrijvingen van watergeefsystemen zul je ‘politiefilters’ tevergeefs zoeken. Productmanager Stefan Bakker van Netafim gebruikt de term echter vaak. “De politie is meestal onopvallend aanwezig, maar staat altijd klaar om in te grijpen bij calamiteiten”, zegt hij. “Kraanvakfilters hebben in watersystemen op tuinbouwbedrijven een vergelijkbare rol. Zorg dat er ‘politiefilters’ in je systeem zitten, want als het fout gaat wil je ze echt niet missen.”

Kraanvakfilters vormen de achtervang in het watersysteem. In vergelijking met het schermfilter van 100 micron dat direct achter de watergeefunit hoort te zitten, is hun poriegrootte van 130 of 200 micron zo ruim dat ze eigenlijk niet kunnen vervuilen.

Geen overbodige luxe
“Gelukkig is dat meestal ook het geval. Ze zitten er wel, maar zolang alles goed gaat merk je er niets van”, vat Stefan Bakker samen. “Om die reden lijken politiefilters misschien een overbodige luxe. Toch zijn ze dat niet.”
Kraanvakfilters bewijzen hun nut pas echt wanneer er iets grondig mis gaat. Soms in letterlijke zin, wanneer er door een calamiteit of na werkzaamheden grond in de hoofdleiding is gekomen en deze niet adequaat is voorgespoeld voordat hij weer in bedrijf is genomen. Als andere mogelijke bron van vervuiling noemt Bakker een gescheurd of zelfs een ontbrekend schermfilter. Wanneer er in dergelijke situaties geen kraanvakfilters zijn om op terug te vallen, kunnen in één klap duizenden druppelaars ernstig vervuild raken en uitvallen.

Volkomen verstopt
“De ellende is dan soms niet te overzien”, merkt de product manager op. “Het vervelende is dat je als teler heel snel achter de feiten aan loopt. Je krijgt pas in de gaten dat er iets loos is wanneer het flow-alarm afgaat of – nog erger – het gewas plaatselijk slap gaat omdat het geen water meer krijgt. Bovendien kost het tijd om de precieze plaats en oorzaak van de ellende te achterhalen en nog meer tijd om de boel weer op orde te krijgen. Ik heb gevallen meegemaakt waar hele afdelingen of zelfs een heel bedrijf moest worden geruimd, omdat het druppelsysteem volkomen verstopt was geraakt.”

Schermfilters
Als het aan Bakker ligt, zitten politiefilters standaard in elk watersysteem van een tuinbouwbedrijf, ook wanneer het gietwater bovenlangs via regenleidingen wordt verstrekt. “Het is sowieso wenselijk als er achter de unit een single-layer schermfilter ligt”, licht hij toe. “Die is een stuk kwetsbaarder dan de multi-layer SAF-filters die tegenwoordig gebruikelijk zijn. Maar ook daarbij zou ik voor extra kraanvakfilters pleiten. Ze kosten een beetje, maar dat bedrag staat in geen verhouding tot de kosten waarmee je te maken krijgt als het toch een keer fout gaat. Dat treft ieder jaar wel een paar bedrijven.”

In gesprek gaan
De waterspecialist vermoedt dat veel telers niet paraat hebben over welk type schermfilter zij beschikken en of hun kraanvakken überhaupt over eigen filters beschikken. “Loop het eens na met de installateur”, raadt hij aan. “Check dan ook direct of alle filters aanwezig en goed geplaatst zijn. Het klinkt misschien gek, maar soms blijkt een filterhuis leeg te zijn. Loop het gewoon een keer na, bespreek de eventuele zwakke plekken in het systeem en kom in actie wanneer dat nodig of wenselijk is.”

Meer nieuws