Hergebruik WKK-water

Bram van der Maas (Wageningen UR Glastuinbouw)

Om het rendement van een wkk-installatie te vergroten wordt op veel bedrijven gewerkt met een rookgascondensor. Verbrandingsgassen vormen in het condenswater zuren. De zuren kunnen het staal aantasten in het rookgassysteem waardoor er zware metalen (met name nikkel en chroom) vrijkomen. Dit kan waterkwaliteitsproblemen geven bij lozing op oppervlaktewater en zet vraagtekens bij hergebruik.

Groen Agro Control heeft grenswaarden bepaald voor de vruchtgroente gewassen (voor nikkel, chroom en aluminium resp. 3000, 250 en 25 µg/l).

Wageningen UR glastuinbouw zoekt naar oplossingen. Een aantal metingen zijn uitgevoerd op bedrijven die wkk condenswater gebruiken. Nog dit jaar worden met metingen een rookgassysteem met staal van RVS304 vergeleken met RVS316. De laatste is meer zuurbestendig. De verschilmeting tussen RVS304 en RVS3016 wordt gedaan om te onderzoeken of het toepassen van RVS316 een oplossing is voor nieuwe installaties. Als het gehalte nikkel en chroom daardoor voldoende daalt, kan het condenswater zonder problemen op oppervlaktewater geloosd worden.

Voor bestaande situaties wordt gekeken naar een coating of zuiveringstechniek, zodat er een alternatief is voor lozing op de riolering.

Meer nieuws