Hans van der Waal: waar liggen de natriumgrenzen bij paprika?

Tijs Kierkels

De eerste proeven met een verhoogd natriumgehalte in Bleiswijk vonden plaats met paprika. Zelfs bij 10 mmol/l zagen de telers van de begeleidingscommissie (BCO) geen afwijkingen. BCO-lid Hans van der Waal vond het overtuigend: “Je kunt dus hoger dan de praktijk-vuistregel van 6 mmol. Bij nieuwe paprikaproeven is het goed nog veel hogere concentraties uit te proberen.”

De begeleidingscommissie zorgt ervoor dat de proeven van Wageningen University & Research vergelijkbaar zijn met praktijkomstandigheden en beoordeelt het gewas. Ook zorgen de leden voor verspreiding van de resultaten via de landelijke gewascommissies. “De proeven geven duidelijk nieuwe gezichtspunten: we kunnen met hogere natriumcijfers werken. We hebben die resultaten in april in de gewascommissie besproken. Dan blijken veel kwekers toch een beetje terughoudend. Van de andere kant hebben sommige collega’s vorige zomer noodgedwongen ervaring opgedaan met hogere cijfers. Ik word zelf niet meer zenuwachtig van een cijfer van 8 mmol, maar dat geldt nog niet voor alle collega’s”, vertelt Van der Waal.

Alles moet kloppen
Om zo weinig mogelijk te hoeven lozen, moet je eigenlijk naar een soort natrium-management: elk onderdeeltje moet kloppen. “Het begint bij goed gietwater en natrium-arme meststoffen. Zeker bij het ijzerchelaat is het goed om daar op te letten. Als je osmosewater moet gebruiken, moet je het apparaat up tot date houden. Dat scheelt zeker”, geeft hij aan.
De volgende stap is acceptatie van een hoger gehalte. “Zeker bij groeikrachtige rassen is dat mogelijk. Je moet wel genoeg water blijven geven en goed op de voeding letten”, zegt hij.
Vorig jaar heeft zijn bedrijf – Kwekerij H. van der Waal in Zevenhuizen – na een droogteperiode van zes weken noodgedwongen moeten lozen. “We zagen het cijfer richting de 8 mmol/l oplopen. Achteraf gezien hadden we nog even kunnen wachten, want daarna ging het weer regenen. Ook aan de gewassen kon je niets zien, het stond mooi te groeien. Verder hadden we ook geen problemen met neusrot. We denken nu dat 10 mmol/l niet acceptabel is. Maar het zou heel mooi zijn als er meer zicht kwam op cijfers waarbij werkelijk problemen kunnen ontstaan.”

Split-root
Een deelproef in Bleiswijk werkt met een zogenaamd ‘split-root’ systeem. Twee smalle goten naast elkaar: uit de ene neemt het gewas onbelemmerd water en meststoffen op; in de tweede kun je drainwater met verhoogd natriumgehalte bijmengen. Het gewas neemt op deze manier extra natrium op. “Dit is nog wel een brug te ver voor de praktijk”, denkt hij. “Je praat dan over een heel ander systeem. Maar je moet zulke wegen wel onderzoeken. Wellicht komt er op termijn een praktijkvertaling uit.”

Meer nieuws