Hans van der Waal: ‘In korte tijd nog veel doen voor waterzuivering’

Paprikateler Hans van der Waal in Zevenhuizen is lid van de landelijk commissie Paprika en neemt deel aan Ondernemersgroep Water van LTO Glaskracht Nederland. Hij teelt 8,3 ha rode en gele paprika’s. Voor de steenwolteelt op staande teeltgoten gebruikt de paprikateler regenwater, dat in twee bassins van in totaal 11.000 m3 wordt opgeslagen. Bij een tekort aan gietwater in de zomermaanden vindt aanvulling met bronwater van 80 tot 90 m diepte plaats, dat door het osmoseapparaat gaat.

Geen gezamenlijk plan
Van der Waal heeft zich met de buurbedrijven in Zuidplas-Noord als collectief aangemeld, maar gaat nu voor individuele waterzuivering. “Nadat vorig jaar het Hoofdlijnenakkoord er was, hebben we als buren de koppen bij elkaar gestoken om te kijken wat we gezamenlijk aan waterzuivering kunnen doen. Als collectief heb je bij goedkeuring van het businessplan meer tijd om het te realiseren. Op dat moment waren er nog geen goedgekeurde zuiveringsinstallaties, die minimaal 95% van de gewasbeschermingsmiddelen uit het restwater verwijderen”, zegt de paprikateler. Maar tot een gezamenlijk plan voor waterzuivering gaat het niet komen. Van der Waal: “Als je het collectief gaat doen, wordt het zeker niet simpeler en verleg je het probleem. Ik ben nu veel meer naar een individuele waterzuivering voor mijn bedrijf aan het kijken.”

Reststromen inzichtelijk maken
De paprikateler kan de reststromen op het eigen bedrijf goed inzichtelijk maken. Het gaat om filterspoelwater, drainwater van de teeltgoten en condenswater van het kasdek. Het filterspoelwater gaat nu nog via de rioolbuffersilo geleidelijk het riool in. “Door een eenvoudige doekfilter is dat water te reinigen en weer te gebruiken. Want als je weet dat er nog 2,5 tot 3 EC in dat spoelwater zit, is het onzin om dat water te lozen”, aldus Van der Waal.

Drain- en condenswater
Om lekkende teeltgootjes tegen te gaan heeft Van der Waal de eindstukken bij het middenpad dichtgemaakt. De opvangbakjes voor het drainwater aan het eind van de goten worden vier keer per jaar schoongemaakt, zodat vuil en aanslag niet tot verstoppingen en ongewenste wateroverlopen leiden.

Het condenswater van het glas aan de binnenzijde van het kasdek gaat nu al samen met het opgevangen drainwater door de hogedruk UV-installatie heen. Het drainwater wordt voor hergebruik ontsmet om schimmelziektes als Pythium, Phytophtora en Fusarium te voorkomen.

Goed water niet lozen
Voor de behandeling van de restwaterstromen wil de ondernemer een zuiveringsinstallatie van de BZG-lijst aanschaffen. “De restwaterstromen zijn voor 80 tot 90 procent te reinigen en her te gebruiken voor de teelt. Dan blijft er heel weinig afvalwater over om te zuiveren. En als er schoon water van goede kwaliteit uit de zuiveringsinstallatie komt, ga ik dat niet lozen op het riool maar hergebruiken. Dat zou anders verkwisting zijn.”

Heikel punt
Bij de jaarlijkse teelwisseling is er vanwege het reinigen en ontsmetten van de kas een grote hoeveelheid water met reinigingsmiddel dat opgevangen moet worden. “Na het indruppelen van de nieuwe matten komt er bij het uitdraineren ineens 750 kuub water vrij. Dat drainwater is door de teeltgoot gelopen, waardoor het met restanten van reinigingsmiddelen is verontreinigd. Daar zou je eigenlijk een lozingsontheffing voor willen hebben. Maar je moet er opslagcapaciteit voor hebben, omdat je dat onder de nieuwe regelgeving niet meer ongezuiverd mag lozen."

Druk werkt positief
Van der Waal: ‘De druk erop houden om het water te zuiveren is goed, want dan gebeurt er tenminste wat. Zelf ga ik aan het werk met mijn plannen. Toch is mijn grootste zorg dat we als tuinbouw te weinig tijd hebben om het gerealiseerd te krijgen. In korte tijd moet er heel veel gebeuren en zijn er nog veel te weinig goedgekeurde zuiveringsinstallaties. De datum van 1 januari 2018 is dan ineens wel heel dichtbij!”

Meer nieuws