Hans van der Waal: ‘Gesloten telen zonder zuiveraar gaat niet lukken’

Paprikateler Hans van der Waal uit Zevenhuizen teelt 8,3 hectare rode en gele paprika’s. Voor de steenwolteelt op staande teeltgoten gebruikt de paprikateler regenwater, dat in twee bassins van in totaal 11.000 m3 wordt opgeslagen. Bij een tekort aan gietwater in de zomermaanden vindt aanvulling met bronwater van 80 tot 90 meter diepte plaats, dat door het osmose-apparaat gaat.

Start teelt
Eind november is het nieuwe teeltseizoen van start gegaan. Voor het uitdraineren van de mat is er aan beide uiteinden van de steenwolzakken een snede gemaakt. Het vrijkomende drainwater loopt vervolgens door de teeltgoot, waardoor het met restanten van reinigingsmiddelen van de teeltwisseling in aanraking komt. Dat verontreinigde water wil de paprikateler niet op zijn tuin houden en is geleidelijk op het riool geloosd. Vanaf 1 januari moet deze reststroom zijn gezuiverd. Van der Waal heeft hiervoor geïnvesteerd in een BZG-goedgekeurde zuiveringsinstallatie (Vialux E-line).

Veel condenswater
“Na 1 januari wilden we niet meer lozen. Maar wat gebeurde er? Door het natte en koude weer in de eerste maanden van dit jaar kwam er veel condenswater van de ramen via de condens gootjes terug in de drainsilo. Juist op het moment dat we aan het interen waren om de paprikaplanten aan vruchtzetting te krijgen!”, zegt Van der Waal. “Condenswater is natuurlijk prachtig water om te gebruiken, maar wat doe je als de silo’s dreigen over te lopen? Dan moet je wel gaan lozen, maar dat kan niet ongezuiverd, omdat in het condenswater toch restanten van gewasbeschermingsmiddelen zitten. Collega telers liepen tegen hetzelfde probleem aan.”

Omdat er van 8,3 hectare veel condenswater vrijkomt, draait het bedrijf bijna anderhalve maand (januari en deel februari) alleen maar op hergebruik van dat water. Ook begin maart was het door de ‘Siberische Beer’ nog bijzonder koud. Daarbij was er door een behoorlijk gewas in de kas ook veel condenswater. “Bij een ‘warme’ winter zou de hoeveelheid condenswater minder kunnen zijn, maar dit jaar liepen we hier echt tegen aan.’’

EC-waarde op voedingsniveau
Van der Waal houdt daarom een minimum niveau in de drainsilo aan om maximale ruimte te hebben voor het condenswater uit de kas en drainwater uit de teelt. Hij probeert zoveel mogelijk water her te gebruiken. “Toch is nulemissie voor ons een utopie en gaat niet lukken. We moeten kunnen lozen, zeker als er veel condenswater terugkomt”, meldt de paprikateler. “We geven een EC-waarde mee wat de plant aan voedingswaarde nodig heeft en kijken niet naar hoeveel drainwater er terugkomt. Elke week laten we het drainwater analyseren, waarmee we de voedingswaarde in de gaten houden. Als het nodig is, kunnen we direct bijsturen.” Zo weet de teler bijvoorbeeld dat hij bij meer hergebruik van het drainwater extra kali moet toevoegen, omdat de plant makkelijker kali dan calcium opneemt.

“Doordat we proberen al het water binnen het bedrijf te houden en besmetting te voorkomen, zijn we naast het ontsmetten ook gestabiliseerde waterstofperoxide gaan meegeven. Dit doen we tevens om vervuiling van druppelslangen te voorkomen”, besluit Van der Waal.

Meer nieuws