Hans Polman: ‘Gekozen voor een grote ozon installatie om water te zuiveren en te ontsmetten'

Harry Stijger

Glastuinbouwbedrijf Polman in Erica teelt jaarrond komkommers in steenwol. Op de ene tuin van 5,6 hectare zijn dat drie traditionele teelten aan een lage draad. Op de andere tuin van 4,0 hectare zijn dat vier teelten met tussenplanting in half april en half juni. “Water dat de teelt in gaat, moet goed ontsmet zijn. Het risico voor besmetting met bijvoorbeeld het bontvirus is groot”, zegt Hans Polman. Hij zit in de landelijke commissie Komkommer en is bestuurslid van de gewascoöperatie Komkommer.

Op tijd leidingwater bijmengen
Het komkommerbedrijf beschikt over 30.000 kuub aan regenwaterbassins. In tijden van waterschaarste wordt het aangevuld met leidingwater. “Het leidingwater bevat een paar millimol natrium. Als we volledig overschakelen op leidingwater, kunnen we niet blijven recirculeren. Dat moeten we dus zien te voorkomen”, zegt Polman. “Tot 25 procent bijmenging van leidingwater aan het regenwater kunnen we nog blijven recirculeren. Bij een droge zomer moeten we dus vroegtijdig met bijmengen beginnen, bijvoorbeeld al half juli. Liever iets te vroeg dan te laat zijn met bijmengen. Half augustus kunnen we het meestal al weer overzien of het nog nodig is.”

Drainwater ontsmetten
Het komkommerbedrijf heeft een gedeelte met hangend goten en een ander gedeelte met pvc-goten in de grond voor de afvoer van drainwater. Van beide locaties (4,0 en 5,6 hectare) wordt het drainwater gescheiden gehouden. Het drainwater komt in vuilwatersilo’s en gaat door de ontsmetter voordat het in de schoonwatersilo’s wordt opgeslagen. Vervolgens kan het worden bijgemengd in de mengbak van de unit. Buiten staat nog een afvalwatersilo voor de opslag van water wat ze niet willen hergebruiken, bijvoorbeeld het laatste teeltwater en het schoonmaakwater van de teeltwisseling. Na zuivering met ozon kan dit water op het oppervlaktewater worden geloosd.

Grote ozoninstallatie
Polman heeft vorig jaar een ozoninstallatie met een capaciteit van 24 m3/uur aangeschaft voor het ontsmetten en zuiveren van water. De ozon-apparatuur heeft drie leidingen voor aansluiting van de beide tuinen en de afvalwatersilo. “We hadden op iedere tuin een verhitter staan, die ongeveer twintig jaar oud en eigenlijk aan vervanging toe waren. De reden om voor ozon te kiezen is dat we met verhitters het water niet kunnen zuiveren, het drainwater na het ontsmetten koud blijft en de kennis en ervaring van de leverancier in de buurt hebben.”

Ozon en verhitten
“Vorig jaar heeft de sector door de uitzonderlijke zomer meer problemen met Pythium gehad dan andere jaren”, vertelt de komkommerteler. “Het was natuurlijk een extreem hete zomer met mattemperaturen van boven de 38 graden Celsius. Een goed functionerende ontsmetter is dan van essentieel belang. Zowel watermonsters van de verhitters en de ozoninstallatie waren goed, op beide technieken kunnen we terugvallen”. Hij vervolgt: ”Agrozone heeft een waterscan uitgevoerd op het gehele bedrijf en dat geeft goede inzichten in wat waar speelt.”

Schuinvorming lastig voor ontsmetten
Evenals het laatste teeltwater gaat ook het eerste drainwater, dat na het volzetten uit de steenwolmatten komt, de afvalwatersilo in en wordt niet hergebruikt. Het percentage hergebruik water ligt boven de 90 procent per jaar. Polman: “Door schuimvorming heeft de ozoninstallatie er moeite mee om het eerste drainwater te zuiveren. Daar lopen we ook met de teeltwisseling tegenaan. Door veel wortelresten en organisch materiaal is er een paar dagen schuimvorming. Agrozone is bezig een sproeikegel te ontwikkelen om dit schuim neer te slaan. De doekfilters, waar het water uit de kas eerst overheen gaat voordat het in de vuildrainwatersilo’s terecht komt, hebben ook last van de organische stof. Het vuile water is moeilijk te filteren, omdat slijm het doek verstopt. Het verversen van het filterdoek gaat dan sneller. Maar op een gegeven moment lukt dat niet meer en gaat door een te hoog waterniveau het doekfilter in storing.”

Meer nieuws