Grip op voeding met plantsapmetingen

“Een teler denkt al snel dat hij bij een hoog oplopend natriumcijfer teeltwater moet spuien, maar dat is niet altijd nodig. Met plantsapmeting is dat duidelijk te maken”, aldus Sjoerd Smits van NovaCropControl.

Plantsapmeting geeft een compleet inzicht in wat er werkelijk in de plant gebeurt als het gaat om mineralenopname. Dit is aanvullend op en geeft extra informatie naast de giet-, drain- en matwatercijfers.

Beïnvloeding mineralenopname
De opname van de plant is niet gelijk aan de hoeveelheid voedingselementen die met het druppelschema worden gegeven. Verschillende factoren beïnvloeden de mineralenopname, zoals: samenstelling en kwaliteit van het substraat, onbalans (scheve verhouding) in de mineralen, wortelkwaliteit, aantal haarwortels, bodemleven, klimaat, temperatuur, licht en kwaliteit van het gietwater.

Om lozing vanwege een hoog natriumgehalte te voorkomen, kijkt Smits naar de waarden van calcium (Ca), magnesium (Mg), kalium (K) en natrium (Na) in de plant. “Deze kationen zijn met elkaar in competitie om in de plant te komen. Kalium is daar het beste in. Om te voorkomen dat er teveel kalium wordt opgenomen, adviseren we een laag kalicijfer in de mat. Hiermee zetten we deur open voor opname van calcium, magnesium en natrium. Dat kunnen we met plantsapanalyse laten zien.”



Natriumopname
“Omdat kalium makkelijk opneembaar is door de plant, hoeft van dit element geen extra voorraad in de mat te worden opgebouwd om voldoende opname te hebben. Het voordeel van een strategie met laag kali is dat toch een beetje natrium door de plant wordt opgenomen. De plant eet dan als het ware het natrium uit de mat en het drainwater op. Spuien vanwege natrium is dan niet nodig”, vertelt Smits.

Calcium moeilijk opneembaar
“Calcium, het element voor een stevige plant, wordt het meest moeilijk opgenomen door de plant. Als de natriumcijfers in de mat oplopen, is een teler bang dat de plant geen calcium opneemt. Met een plantsapmeting kunnen we aantonen dat dit wel het geval is en hoeft een teler zich geen zorgen te maken over een hoog natriumgehalte.”

Sommige rassen kunnen meer natrium en calcium opnemen dan anderen, waardoor de productie ook bij hogere natriumcijfers van goede kwaliteit is. Om de extra input van natrium te vermijden, raadt Smits telers aan om voor natriumarme meststoffen te kiezen. Ook ijzerchelaat 3% bevat per 50 micromol 0,5 mol natrium; ijzerchelaat 6% bevat geen natrium.

Lozen of niet lozen
“Als de plantsapmeting aangeeft dat calcium, kalium en magnesium worden opgenomen en natrium niet boven de streefwaarde in de plant ligt, voor bijvoorbeeld tomaat is deze maximaal 220 ppm, dan is er geen meerwaarde om te lozen”, aldus Smits. 

Meer nieuws