Gerbera lijkt best goed tegen natrium te kunnen
Als teeltmanager komt hij eigenlijk nooit natriumproblemen tegen. Maar dat een gerberaplant zelfs bij 15 mmol/l geen krimp geeft, was toch wel een verrassing voor Gerben Wessels.
Wessels is teeltmanager bij Kwekerij Esmeralda in Rijnsburg en vanuit de gewascoöperatie Gerbera betrokken bij de natriumproeven van Wageningen University & Research in Bleiswijk.
Zijn bedrijf teelt 4 ha germini’s en 1 ha standaard gerbera’s op steenwol en kokos. Het gietwater is voor het overgrote deel regenwater. “Als dat in de zomer te krap wordt, gebruiken we bronwater dat door het omgekeerde osmose apparaat gaat. Daar zit wel een klein beetje natrium in. Verder bevatten de meststoffen wat. Alles bij elkaar blijft het gehalte onder de 2 mmol/l”, vertelt hij. Dat is ruim onder de adviesnorm van 4 mmol. In de twee jaar dat hij teeltmanager is, heeft hij nog nooit hoeven spuien omdat het gehalte te hoog opliep.
Voorzichtige normen
Voor zijn eigen kwekerij is de natriumkwestie dus niet zo urgent, voor de sector wellicht wel. Sinds er niet meer (ongezuiverd) mag worden geloosd, bestaat de kans dat het zoutgehalte oploopt. Er bestaan vanuit het verleden wel spuinormen, maar eigenlijk zijn die vooral gebaseerd op voorzichtigheid. En niet op inzichten van wat de plant werkelijk kan hebben.
Daarom heeft de gewascoöperatie ervoor gekozen financieel bij te dragen aan het onderzoek in Bleiswijk, dat met verschillende gewassen plaatsvindt. Doel is om zicht te krijgen op welke natriumgehaltes de gewassen werkelijk aankunnen, zonder schade en zonder dat de balans in de bemesting wordt verstoord.
Geen verschillen
Wessels heeft drie weken geleden met de begeleidingscommissie (BCO) de resultaten bekeken. Die waren ronduit verrassend. Bij gerbera lopen de verschillende natriumtrappen op van 5 tot 15 mmol/l. “Eerst meldden de onderzoekers dat er geen verschillen waren in productie, bloemdiameter, gewicht en steellengte. Vervolgens gingen we de kassen in. Zelf zag ik ook echt geen verschil tussen de behandelingen. Je zou verwachten dat een hoger zoutgehalte donkerder, stugger en compacter gewas zou geven, maar dat was niet het geval. Zelfs niet bij de gevoelige witte germini Albino”, zegt hij.
Stugge groei
Het is een tussenstand, want de proeven gaan door tot november. Maar in feite is de cruciale periode al geweest, geeft hij aan. “In de zomer is het altijd lastig de lengte te halen. Dan had ik juist de problemen verwacht. Uit het verleden zijn in de sector wel gevallen bekend van stugge groei. Achteraf gezien heeft dat wellicht meer aan een te hoge EC gelegen, dan aan een hoog natriumgehalte. Dat is in Bleiswijk keurig uit elkaar gehouden en er is ook op gelet dat meer natrium niet ten koste gaat van de balans in de meststoffen.”
Na afloop van de proeven verschijnt er een openbaar toegankelijk onderzoeksrapport.