Gebiedsgerichte aanpak tussen glastuinbouwers in de Schinkelpolder en Rijnland

Hoogheemraadschap van Rijnland

Komende maanden neemt 70% van de tuinders in de Aalsmeerse Schinkelpolder hun eigen bedrijf onder de loep. Tuinders bekijken hoe ze watervervuiling kunnen voorkomen. Dat doen ze in samenwerking met Hoogheemraadschap van Rijnland en Glastuinbouw Nederland.

Samen werken aan schoon water
"Om de waterkwaliteit te verbeteren in de Schinkelpolder heb je elkaar, als puzzelstukjes die in elkaar passen, nodig. Samen vorm je het geheel." Hiske Ridder, coördinator landbouw Rijnland en relatiebeheerder glastuinbouw (zie foto), is daarom in gesprek met tuinders en de tuinders met haar. "We zijn op zoek naar gezamenlijke belangen. Waterkwaliteit is namelijk van en voor ons allemaal."

Glastuinbouwers nemen zichzelf onder de loep
Uit de gesprekken volgde een mooie samenwerking. In 2022 onderzoeken tuinders in de Schinkelpolder samen met Rijnland de volgende zaken in hun bedrijf:

  • Hoe lopen waterstromen?
  • Wat zijn mogelijke kwetsbare plekken waar gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen naar grond- en oppervlaktewater kunnen lekken?
  • Waaraan kan je als tuinder merken dat er ergens lekken in het watersysteem zitten?

Samen bekijken genoemde partijen in 2022 ook:

  • Waar en hoe wordt waterkwaliteit oppervlakte water gemeten?
  • Wat wordt gemeten en zijn bronnen van de metingen herleidbaar?
  • Hoe kunnen we de waterkwaliteit verbeteren?

Leren van elkaar
Rijnland verwacht en vraagt veel van tuinders. Ze moeten beter, schoner, groener, duurzamer en maatschappelijker werken. Dit wordt gestuurd door de maatschappelijke opgaves én wet- en regelgeving. Ook Glastuinbouw Nederland vraagt hun leden om naar de lange termijn te kijken.
Maar Rijnlanders zijn geen tuinders. Begrijpen wij waarom een tuinder doet wat hij doet? Daarom zijn in februari twee leerbijeenkomsten georganiseerd. Hier leerden Rijnlanders meer over de glastuinbouw. Tuinders zijn ook geen Rijnlanders. Weten tuinders wat en waarom Rijnland doet wat zij doet? De deelnemende tuinders zetten hun deur open voor gesprek. Met als doel samen werken aan schoon water. En de beste resultaten halen voor de sector en voor de waterkwaliteit.

Klik hier voor het artikel op de website van Hoogheemraadschap van Rijnland.

Meer nieuws