Fertigatie; duurzaam omgaan met water in de buitenteelt

Als er weinig water is moet je het beschikbare water zo goed mogelijk gebruiken. Dat geldt ook voor de minerale meststoffen, die steeds duurder worden en bij overmatig en onjuist gebruik een belasting voor het milieu kunnen vormen. Deze twee stellingen zal iedereen kennen en beamen.

Toch zijn we er hier niet mee. Deze stellingen worden al in praktijk gebracht, maar Yara is van mening dat het meest optimale rendement nog niet wordt gerealiseerd. Als we bovengenoemde stellingen combineren, blijkt dat 1 + 1 meer dan 2 is. Dit combineren van watergeven en bemesten noemen we fertigeren. Het wordt al jaren toegepast in de glastuinbouw binnen de Benelux. Ook in de fruitteelt en bij sommige vollegrondsgewassen, zoals de aardbeienteelt, is het een gewaardeerd en vaak toegepast systeem. Het systeem biedt ook toekomstperspectieven in de buitenteelt.

Telers streven ernaar zo veel mogelijk kilo's en of stuks te oogsten, van de beste kwaliteit tegen minimale kosten, om daarmee een zo hoog mogelijk rendement te realiseren. Fertigatie is hierbij een handig systeem.

Voordelen
De voordelen van fertigatie zijn:

  • Optimale watervoorziening.
    We kunnen de plant watergeven op het moment dat het nodig is.
  • Waterbesparing.
    Bij een fertigatie systeem met druppelslangen wordt het verspillen van het beschikbare water tot een minimum beperkt.
  • Optimalisatie bemesting.
    Bij fertigatie kan de meststofgift direct aangepast worden aan de behoefte van het gewas. Zo kunnen we het gewas precies die voeding aanbieden die het nodig heeft.
  • Besparing op de meststoffengift.
    Het geven van de meststoffen direct bij de plant levert een besparing op van het meststoffenverbruik en voorkomt onnodige verliezen.
  • Maximalisatie van de opbrengst.
    Het voorkomen van watertekorten en de optimalisering van de voeding leidt tot maximalisatie van de opbrengst en verbetering van de kwaliteit.

Toekomst
Kijkend naar bovenstaande punten en de verwachte klimaatsveranderingen, de beschikbare watervoorraden, de waterkwaliteit en de stijgende vraag naar voedsel daarbij betrekken, komen we al snel tot de conclusie dat het toepassen van fertigatie, waar mogelijk, een grote toekomst heeft.

Technisch klaar voor fertigatie?
Het antwoord is ja. Alle technieken zijn beschikbaar. Er is enorm veel ervaring met het fertigeren in de glastuinbouw, de fruitteelt, de aardbeienteelt en in enkele vollegrondsgewassen. Deze technieken zijn op eenvoudige wijze aan te passen aan de omstandigheden voor buitenteelten, zoals aardappelen en vollegrondsgroenteteelten. De praktijk heeft ons wel geleerd dat praktische problemen zich voor kunnen doen. Met name het neerleggen en het verwijderen van de slangen kan worden verbeterd. Ook de discussie over het gebruik van één- of meerjarige druppelslangen is nog niet afgerond.

Yara biedt, speciaal voor de fertigatie, een pakket meststoffen aan dat technisch aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet en aansluit bij de behoefte van de gewassen in alle groeistadia. Dit geldt niet alleen voor de hoofdelementen, zoals stikstof, fosfaat en kalium, maar ook voor belangrijke secundaire elementen als calcium, magnesium en sulfaat en voor alle spoorelementen. Deze meststoffen kunnen in alle land- en tuinbouwgewassen worden toegepast. Telers kunnen daarbij een keus maken uit kant en klare NPK-oplosmeststoffen, in verschillende verhoudingen, die tevens alle voor het gewas noodzakelijke spoorelementen bevatten of uit enkelvoudige meststoffen, zoals YaraLiva Calcinit (kalksalpeter oploskwaliteit), Krista K (kalisalpeter oploskwaliteit) of Krista MgS. Als we nu beginnen met fertigeren zal dit direct succesvol zijn. Wel kunnen de resultaten van jaar tot jaar verschillen omdat de neerslaghoeveelheden en de verdeling over het groeiseizoen grote invloed kunnen hebben op het uiteindelijke resultaat. Ook verbeteren de resultaten in de loop van de tijd, omdat we de verdeling en de grote van de meststoffengift steeds verder optimaliseren.

Meer nieuws