Emissieproof telen met de Opticlear Diamond

De individuele zuiveringsplicht voor de glastuinbouw, die 1 januari 2018 ingaat, en de zuiveringseisen die nu al gelden bij het gebruik van specifieke gewasbeschermingsmiddelen, stellen telers voor een stevige opgave. Bij de individuele zuiveringsplicht moet minimaal 95% van de gewasbeschermingsmiddelen uit het te lozen water worden verwijderd. Voor het groeiend aantal specifieke gewasbeschermingsmiddelen is een zuivering van 99,5 procent vereist.

Zuiveren lozingswater
Recirculeren van het gietwater is slechts een deel van de oplossing. Voor echt emissieproof telen is meer nodig, want recirculeren kent ook zijn beperkingen. Denk maar aan de verschillende behandelrecepten per teeltfase, het schoonmaken van vloeren en leidingen, de uitdagingen rondom de teeltwisseling en de oplopende EC-waarden door ophoping van natrium. Bij het spuien moet het water worden gezuiverd, zodat het voldoet aan de gestelde eisen.

Complete drainwaterbehandeling
De waterbehandeling met de Opticlear Diamond stelt de teler in staat om emissieproof te telen. Dat komt door een slimme combinatie van vier functies in één installatie:

 

  • Filtering van drain- en aanvullend gietwater door verwijdering van organische vervuiling;
  • Ontsmetting van de waterstromen door oxidering van virussen, schimmels en bacteriën;
  • Verwijdering van residuen van gewasbeschermingsmiddelen door oxidering van gbm, groeiregulators en uitvloeiers;
  • EC-verlaging door selectieve verwijdering van eenwaardige zouten, zoals natrium en kalium.

Selectieve waterbehandeling
De combinatie van bovenstaande functies stelt de teler in staat volledig te recirculeren. De installatie is op meerdere silo’s aan te sluiten en kent meerdere behandelrecepten, die op de functie van de behandeling zijn af te stemmen. Zo kan een intensief zuiveringsprogramma voor de riooltank worden gebruikt en een milder programma voor de drainwatersilo’s om meststoffen en positieve bacterievoedingstoffen te behouden.

Meetprotocol zuiveringsinstallaties
Na de vrijgave op 22 februari 2016 van het meetprotocol en werkwijze voor de beoordeling van zuiveringsinstallaties laat WaterIQ momenteel de Opticlear Diamond installatie door een onafhankelijke derde partij testen. De uitkomsten van meetprotocol dienen ze in bij de Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallatie Glastuinbouw(BZG). Bij goedkeuring wordt de zuiveringsinstallatie opgenomen in de BZG-lijst, zodat telers weten dat de installatie zeker voldoet aan de 95%-zuiveringseis van de individuele zuiveringsplicht. 

Meer nieuws