'Door aandacht klimaat en eisen waterkwaliteit krijgen filters meer voor hun kiezen'

Jan van Staalduinen

Veel standhouders blikken tevreden terug op de vakbeurs HortiContact die in februari plaatsvond in Gorinchem. Dat geldt ook voor Stefan Bakker van Netafim. De waterspecialist kreeg veel aanloop, zowel van telers als van mensen die beleidsmatig betrokken zijn bij het watermanagement in ons land. “Waterkwaliteit en beschikbaarheid houden iedereen bezig”, stelde hij vast.

De drukte in de stand van Netafim hing voor een deel samen met de officiële lancering van de Amiad SAF-XN lijn, een nieuwe generatie robuuste, zelfreinigende waterfilters. “Na 26 jaar was het tijd dat onze SAF filters een upgrade kregen”, licht de productmanager toe. “In de XN zijn nieuwe materialen en technieken verwerkt, die de betrouwbaarheid ondersteunen en meer gebruiksgemak bieden bij installatie en onderhoud. Zo kun je de boutjes wel losdraaien, maar blijven ze vastzitten aan het filter en dus niet zoekraken. Daarnaast is het deksel van 25 kg nu voorzien van een scharnier, wat tijdens onderhoudsbeurten veel lichter en fijner werkt.”

Efficiënt filteren
Het zelfreinigende filtersysteem is standaard voorzien van zogeheten ‘supernozzles’, die voor minder spoelwater zorgen. “Het zijn efficiënte filters met een hoge capaciteit, die speciaal voor de hightech glastuinbouw zijn ontwikkeld”, aldus Bakker. “Een eerdere versie, de SAF-X, voldeed nog niet helemaal aan onze eisen en wensen. Amiad heeft goed naar ons geluisterd. De SAF-XN heeft hier 1,5 jaar proefgedraaid en staat garant voor een langdurig uniforme, betrouwbare watergift.”

Oog voor het grote plaatje
Dat laatste wordt een steeds belangrijker aandachtspunt voor tuinbouwbedrijven en vormde een terugkerend element in de vele gesprekken van Bakker en zijn collega’s met beursbezoekers. “Telers kijken in eerste instantie naar hun eigen bedrijf, maar zien ook het grotere plaatje van klimaatverandering, drogere zomers en soms zeer natte perioden daarbuiten. Waterbeheerders en de tuinbouwsector hebben elkaar heel hard nodig om de beschikbaarheid en de kwaliteit van ons water op peil te houden.”

Droge perioden en waterkwaliteit
Per saldo lijkt de hoeveelheid neerslag in Nederland eerder toe dan af te nemen. Toch zal er vaker sprake zijn van langdurig droge zomers, die extra opslagcapaciteit en een efficiënte benutting van het beschikbare water noodzakelijk maken. “In drogere perioden komt de kwaliteit van het beschikbare water eveneens onder grotere druk te staan door algengroei en meekomend bezinksel”, vervolgt de waterspecialist. “Tel daar de voortgaande schaalvergroting en de steeds strengere emissienormen bij op en je weet dat de watersystemen op tuinbouwbedrijven aan nog hogere eisen moeten voldoen dan in het verleden. Filtersystemen zullen meer voor hun kiezen krijgen. Dat vraagt om robuuste, hufterproof technologie.”

Meer nieuws