Division Q en Delphy winnen Innovatieprijs Waterkwaliteit en Watermanagement

Division Q en Delphy hebben de Innovatieprijs Waterkwaliteit en Watermanagement gewonnen. Division Q sleepte de prijs in de wacht met de technische innovatie ‘De transparante tuinder’ en Delphy met de sociale innovatie QMS Water. Beide bedrijven ontvingen de prijs op 20 februari tijdens de vakbeurs HortiContact in Gorinchem.

De Innovatieprijs Waterkwaliteit en Watermanagent − €10.000 voor de doorontwikkeling van de winnende innovaties − is een initiatief van Greenports Nederland in samenwerking met het Platform Duurzame Glastuinbouw en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De jury die de inzendingen heeft beoordeeld, bestond uit: Else Boutkan (Greenports Nederland), Susan Graas (Hoogheemraadschap van Delfland), Guus Meis (Glastuinbouw Nederland), Gerard van Lier (Certhon), Julian Starink (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) en Rutger Lommerse (Greenports Nederland).

Zelf waterkwaliteit meten
In het project ‘De transparante tuinder’ ontwikkelt Division Q, samen met telers, een aanpak, meetmethode en sensoren waarmee de deelnemende telers zélf hun waterkwaliteit kunnen meten en hun bedrijf kunnen doorlichten. Zo kunnen telers, nadat ze succesvol hebben aangetoond geen lekkages te hebben, deze informatie met het grote publiek delen. De toegepaste meetapparatuur is bewezen technologie die gebruikmaakt van duurzame stroomopwekking van Plant-E.

Data met elkaar delen en bespreken
Met de sociale innovatie QMS Water van Delphy leren telers van elkaar door data met elkaar te delen en daarover frequent met elkaar te spreken. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om data over de water- en mestbehoefte van de gewassen. Precies genoeg water geven zorgt voor minder uitspoeling van meststoffen en een betere waterkwaliteit. Door het aanbieden van harde data via een platform wordt de gebruikersgroep gestimuleerd om bijeen te komen en te leren van de data en van elkaar.

‘Tuinbouw enorm innovatief’
“De kwaliteit van het oppervlaktewater in (glas)tuinbouwgebieden is volgens voorzitter Adri Bom-Lemstra van de Raad van Advies van Greenports Nederland, de afgelopen tien jaar verbeterd. “Maar om de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water te kunnen behalen, is het cruciaal dat de verbetering doorzet. De winnaars Division Q en Delphy, maar ook de andere genomineerden, laten ons zien dat we als tuinbouw enorm innovatief zijn en vooral ook door samenwerking, gemeenschappelijke doelen zoals hier op het gebied van waterkwaliteit, willen behalen.”

‘Nog werk aan de winkel’
Julian Starink, beleidsadviseur Waterkwaliteit voor het ministerie Infrastructuur en Waterstaat, bewondert de inspanningen van de glastuinbouw om de waterkwaliteit in glastuinbouwgebieden te verbeteren. “Kijk bijvoorbeeld naar het landelijk meetnet gewasbeschermingsmiddelen. De hoogte en frequentie van normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen gaan de laatste jaren omlaag. Daaraan zie je dat de inspanningen van de sector effect hebben. Er zijn nog wel veel normoverschrijdende stoffen, dus er is zeker nog werk aan de winkel.” De tuinbouw staat volgens hem bekend om zijn innovatiekracht. “Innovaties kunnen ervoor zorgen dat ongewenste stoffen niet buiten de kas komen. Daarnaast denk ik dat het heel belangrijk is dat tuinders van elkaar leren en elkaar waar nodig aanspreken.”

Foto: Seijbel Photography

Meer nieuws