Cymbidium gevoeliger voor Natrium dan veel andere tuinbouwgewassen

In de teelt van de snij-orchidee Cymbidium werd tot voor kort geen drainwater hergebruikt omdat Cymbidium een vrijstelling had voor recirculatie. Inmiddels gelden voor Cymbidium ook emissienormen en heeft Wageningen University & Research op verzoek van de gewascoöperatie Cymbidium vanaf 2014 onderzoek uitgevoerd in de praktijk om vast te stellen bij welk Natriumniveau nadelige effecten op treden.

Bij een gelijkblijvende EC van 0,8 in de gift, zijn drie verschillende Na-concentraties meegegeven. De “voedings EC” van deze behandelingen was dus lager dan van de controlebehandeling zonder Na omdat de totale EC gelijk gehouden is. In een vijfde behandeling is een hoog natriumgehalte bovenop een EC van 0,8 mee gegeven. In het eerste teeltjaar zijn bij de twee hoogste Na-concentraties vergeling en necrotische bladpunten ontstaan en dat is later doorgezet in afsterving van bladeren. Uit analyse van de samenstelling van het druppel- en drainwater en de gewasanalyses is naar voren gekomen dat het kaliumgehalte laag was. Dit zal bij de behandelingen met gelijkblijvende EC samenhangen met de lagere K-concentratie in de gift. Omdat het verschijnsel ook sterk optrad bij de behandeling met 5 mmol/l Na bovenop de normale voeding, zal ook remming van de kaliumopname door een hoge natriumconcentratie een rol spelen.

Naar aanleiding van de resultaten zijn in overleg met de BCO Cymbidium enkele behandelingen tussentijds gestopt, vervangen door onbehandelde planten uit zelfde partij plantmateriaal en aangepaste behandelingen gestart. In het eerste teeltjaar was er geen nadelig effect op de productie, mogelijk omdat de bloemtakken al vóór of net na de start van de behandelingen waren aangelegd. In het 2e en 3e teeltjaar zijn vanaf 2 mmol/l natrium negatieve effecten op de productie en kwaliteit opgetreden. Dit laat zien dat Cymbidium gevoeliger is voor Natrium dan veel andere tuinbouwgewassen. Daarnaast is bij enkele praktijkbedrijven die gestart zijn met recirculeren van drainwater, de Na-accumulatie gemonitord. Tot dusver loopt het Na-gehalte daar minder ver op dan de natriumgehaltes die in de proef schade hebben gegeven. De resultaten van het onderzoek uitgevoerd van 2014 t/m 2017 zijn weergegeven in het onderzoeksrapport:  ‘Natriumgevoeligheid en recirculatie bij Cymbidium in 3 teeltjaren’.

Dit onderzoek is gefinancierd door de gewascoöperatie Cymbidium, Productschap Tuinbouw, Stichting Programmafonds Glastuinbouw en Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen.

Meer nieuws