Ctgb grijpt in bij normoverschrijding middelen

Als waterschappen in het oppervlaktewater gewasbeschermingsmiddelen aantreffen in concentraties die structureel de normen overschrijden, grijpt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) voortaan in door het gebruik van het middel te beperken of in het ergste geval zelfs verbieden. Dit aangescherpte beleid werd onlangs door het Ctgb bekend gemaakt.

Bij de beoordeling van normoverschrijdingen kijkt het Ctgb naar de monitoringsgegeven uit de Bestrijdingsmiddelenatlas, de zogeheten top overschrijdende stoffen. Bij een terugkerend patroon van overschrijdingen gaat het Ctgb de toelating van het betreffende middel herbeoordelen. Voor deze nieuwe beleidsregel beroept het college zich op artikel 44 van de Europese Verordening voor gewasbeschermingsmiddelen. Het ingrijpen kan bestaan uit verschillende maatregelen, zoals:

  • het inperken van de dosering;
  • het inperken van de frequentie van toedienen;
  • het intrekken van bepaalde toepassingen;
  • het intrekken van de hele toelating.

Volledige toelating laten vervallen
Als het Ctgb bij een structurele normoverschrijding het gebruik van een bepaald middel duidelijk kan relateren aan een specifieke sector, kan het college besluiten die toepassing in te trekken voor de betreffende sector. Blijkt een structurele normoverschrijding te wijten aan het gebruik van een middel in meerdere sectoren, dan is het zelfs mogelijk de volledige toelating te laten vervallen. Het Ctgb verwacht vanaf 2025 de eerste besluiten te nemen op basis van de nieuwe beleidsregel. Vervolgens wordt dat jaarlijks herhaald op basis van de nieuwste monitoringsgegevens uit de Bestrijdingsmiddelenatlas.

Fabrikanten
Daarnaast hebben fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen (toelatinghouders) laten doorschemeren dat ook zij nauwlettend naar structurele normoverschrijdingen kijken. Op basis daarvan kunnen fabrikanten besluiten om sommige toepassingen van een middel niet langer op de markt te brengen.

Zelf in de hand
Guus Meis, beleidsspecialist Water & Omgeving bij Glastuinbouw Nederland wijst erop dat telers in grote mate zelf in de hand hebben of middelen beschikbaar blijven of door het Ctgb tussentijds verboden worden. “Als telers zorgen dat er geen resten van gewasbeschermingsmiddelen in de sloot terechtkomen, raken ze ook geen middelen kwijt.”

In glastuinbouwgebieden worden nog steeds gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater aangetroffen in normoverschrijdende concentraties. Soms is er een link te leggen met (onbewuste) lekkages in watersystemen van bedrijven. Soms blijken emissies te herleiden naar gehuurde kassen waarin lekkages voorkomen of waarin niet voldaan wordt aan wettelijke vereisten.

Watercoach
Ondernemers die willen weten of ze nog meer kunnen doen om emissies te verminderen, kunnen in steeds meer gebieden de Watercoach om advies vragen. Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich melden bij Glastuinbouw Nederland.

Meer nieuws