Corrigeer op basis van drain bij watergift op basis van stralingssom

Snij-cymbidium is een gewas dat in vergelijking met veel andere gewassen relatief weinig verdampt. Op zonnige dagen (stralingssommen 2500J/cm2 of hoger) zal het gewas maximaal circa 2,0 – 2,25 L/m2 verdampen. Wanneer er gekrijt is, of als er veel wordt geschermd, zal de verdamping lager zijn. Op veel bedrijven wordt water gegeven op basis van de stralingssom. Een oude vuistregel hierbij is dat er per 1000J/cm2 circa 0,9 tot 1,0 L water per m2 moet worden gegeven.

Hierbij gaan we uit van een drainpercentage van circa 25 – 35 %. Ligt het drainpercentage hoger, geef dan minder water (per 1000 J/cm2). Zeker in afdelingen waar een dikke krijtlaag op ligt (in deze tijd van het jaar de vroege afdelingen), kan nu dan ook aanzienlijk minder water worden gegeven.
Het advies is dan ook: als je water geeft op basis van de stralingssom, corrigeer dan de watergift op basis van de drainhoeveelheid. Meet dus minimaal per afdeling het drainpercentage en pas de watergift hierop aan. Dit zal inhouden dat op het ene bedrijf (of in de ene afdeling) per 1000J/cm circa 1,0 L/m2 wordt gegeven en op een ander bedrijf (of in een andere afdeling, bijvoorbeeld met dikker krijt), maar circa 0,7 L per 1000J/cm2.

Verschillen per cultivar
Niet alleen de mate van schermen en krijten heeft effect op de verdamping. Er zijn ook grote verschillen in verdamping tussen cultivars onderling. Op bedrijven waar per cultivar de verdamping wordt bijgehouden, zien we tussen de verschillende cultivars in dezelfde afdeling soms wel verschillen van 30-50% in de hoeveelheid water die verdampt. Omdat er vaak veel cultivars in één afdeling worden geteeld, is het bijna niet mogelijk om de watergift per cultivar te sturen of variëren; op de meeste bedrijven staan namelijk meerdere cultivars op één kraanvak.

Tijd om in te drogen
Zeker nu het licht (en de verdamping) weer afneemt, is het raadzaam om weer grotere druppelbeurten te geven (circa 0,5-0,6 L/m2 per beurt) en al tussen 15.00 en 16.00 uur te stoppen met watergeven. Hierdoor hebben ook de potten bij de soorten die minder verdampen, weer de tijd hebben om wat in te drogen. Daardoor blijft er voldoende lucht/zuurstof in de potten.

Meer nieuws