Blog Hans van der Waal: ‘Klaar voor planten’

Hans van der Waal

De kas is klaar voor het planten. Dinsdag (vandaag) komen de eerste planten. De steenwolmatten zijn vorige week op de teeltgoot neergelegd en in een dag met schoon regenwater vol gedruppeld. Voor de ontsmetting van het bassinwater hebben we een kleine hoeveelheid gestabiliseerde waterstofperoxide meegegeven. Na 24 uur hebben we een sneetje onderin de substraatzak gemaakt, zodat de steenwolmat kon uitdraineren.

Het drainwater wat uit de steenwolmatten komt, neemt gelijk de laatste vuilresten van de teeltgoot mee. Dit water vangen we op in de vuile drainsilo en willen we vanwege de restanten van schoonmaakmiddelen en vuile wortelresten niet meer in het watersysteem hebben. Het wordt vanuit de vuile drainsilo geleidelijk op het riool geloosd.

Afgelopen zaterdag is de kas ontsmet met een turbofog en het middel waterstofperoxide met perazijnzuur. De twee zandfilters zijn goed doorgespoeld en van de twee SAF-filters zijn de fijn filterschermen met de hogedrukspuit schoon gespoten. De pH-voelers en EC-meters van de voedingunits zijn opnieuw geijkt. We zijn klaar voor de nieuwe teelt!

Dit artikel verschijnt in de reeks waarin Hans van der Waal vertelt over de teeltwisseling bij hem op het bedrijf. Hierin past hij de kennis toe welke is gedemonstreerd in uit het project <link onderzoeken internal-link>Emissieloos Telen.

Meer nieuws