Blog Hans van der Waal: ‘Het is weer schoon en groen!’

Hans van der Waal

Na de teeltwisseling waarin het oude gewas is opgeruimd en alles gereinigd, hebben we nu weer een schone en nieuwe start gemaakt. De paprikaplanten staan op de nieuwe mat. De EC-waarde staat nu op 1,5 mS/cm en loopt met 1 mS/cm per week op. De EC-waarde van mijn gift is 3,5 mS/cm. De start van de teelt is goed.

Voor het uitdraineren van de mat is er aan beide uiteinden van de steenwolzakken een snede gemaakt. Vanwege het afschot van de teeltgoot is aan de ‘hoge kant’ van de mat een verticale snede in de steenwolzak gemaakt en aan de ‘lage kant’ de hele sealnaad open gesneden.

 

Tussen de oude en nieuwe teelt is er 800 kuub water (100 m3/ha) op het riool geloosd. Een deel hiervan was nog een restant oud drainwater en het andere deel was water wat na het uitdraineren vrijkwam, met daarin wortelresten, restanten van de oude teelt en schoonmaakmiddelen. Dat water wil ik beslist niet meer op de tuin hebben en wordt daarom geleidelijk op het riool geloosd.

Tijdens het teeltseizoen is er vanwege oplopend natrium 300 kuub water geloosd. Achteraf bezien, weet ik niet of deze lozing wel nodig was geweest. Doordat het ging regenen, daalde het natriumgehalte in het teeltwater vanzelf verder. Als ik de lozing niet had gedaan, was het natriumcijfer wellicht ook niet hoger opgelopen.

Nulemissie is voor mij een utopie en gaat niet lukken. Met de teeltwisseling en in de zomer tijdens een droge periode wil ik eenvoudig water kunnen lozen. Dat restwater moet vanaf 1 januari gezuiverd zijn. Daarvoor is een waterzuiveringsinstallatie nodig. En lozen van restwater gebeurt niet op het oppervlaktewater, maar op het riool. Want de sloot moet gewoon schoner!

Dit artikel verschijnt in de reeks waarin Hans van der Waal vertelt over de teeltwisseling bij hem op het bedrijf. Hierin past hij de kennis toe welke is gedemonstreerd in uit het project Emissieloos Telen.

Meer nieuws