Bereken nu zelf uw waterstromen

Op woensdag 2 november is de webtool Waterstromen officieel gelanceerd. Met de web-tool kunnen telers en hun adviseurs voor het eigen bedrijf de waterstromen berekenen. Uit de berekening blijkt hoeveel en wat wordt geloosd, in water volume (m3) en kilo-grammen stikstof.

Met de tool wordt bepaald:

  • of aan de huidige en toekomstige stikstof-emissienormen kan worden voldaan;
  • wat de omvang is van de lozingsstroom die gezuiverd moet worden van gewasbeschermingsmiddelen;
  • welke keuzes (investeringen) het beste gemaakt kunnen worden om de spuistroom en emissies te verminderen;
  • welke stappen nodig zijn om een nul-lozing technisch mogelijk te maken.

Met de uitkomsten kunnen telers gemakkelijker een beslissing nemen over waarin ze het beste kunnen investeren. Loont het om te zorgen voor een betere kwaliteit gietwater, moet het filterspoelwater worden hergebruikt, of moeten de voorraadtanks worden vergroot? Door met de webtool alternatieve scenario’s te berekenen, wordt inzichtelijk wat de gevolgen zijn van bepaalde keuzes voor de omvang van de lozing en stikstof-emissie. Hierop kan de investering in zuiveringsapparatuur ook weer beter worden afgestemd.

Glastuinbouwonderzoekers van Wageningen University & Research hebben een waterstromen computermodel ontwikkeld dat de afgelopen 10 jaar al gebruikt is voor het berekenen van de lozing i.v.m. het ophopen van natrium. Financiering binnen de PPS Glastuinbouw Waterproof. De webtool is een gebruikersvriendelijke versie van dat waterstromenmodel en is ontwikkeld voor jaarrond substraatteelten. De berekeningen zijn bedrijfsspecifiek doordat bedrijfseigen gegevens worden ingevoerd, zoals het geteelde gewas, de klimaatinstellingen en natuurlijk de omvang van de tanks en kwaliteit van het gietwater dat wordt gebruikt. Doordat een scenario voor verschillende ‘weerjaren’ kan worden doorgerekend, krijgt de ondernemer ook een beeld van de emissies onder gunstige (nat jaar) en minder gunstige (droog jaar) omstandigheden.

De webtool Waterstromen is intuïtief opgezet, maar geeft ook tekst en uitleg. Er worden standaardwaarden gebruikt als de gebruiker niet precies weet wat moet worden ingevuld. De doorgerekende scenario’s kunnen worden opgeslagen om ze later te kunnen vergelijken met andere situaties voor het eigen bedrijf of met die van anderen.  

Voor het gebruiken van de webtool moet u zich eerst (gratis) registreren via: www.glastuinbouwmodellen.wur.nl/waterstromen. Hierna ontvangt u direct een e-mail met een link om de webtool te starten.

Meer nieuws