Aan de gang met microflora management

Recent vond de tweede BCO bijeenkomst van het project microfloramanagement plaats. Het project ging in de zomer van 2014 van start. Doel is te onderzoeken in hoeverre door sturing van de microbiologische samenstelling rondom de wortels, ofwel microflora management, een verhoogde weerbaarheid en daarmee een significante ziekteonderdrukking kan worden bereikt. Tevens leidt dit filtersysteem tot een emissiebeperking van gewasbeschermingsmiddelen (door verwijdering van residuen gewasbeschermingsmiddelen uit giet- en recirculatiewater met 1 keer behandelen).

Binnen het project willen we vooral de DKTP-bacteriën op de wortels stimuleren, om op deze manier de planten weerbaarder te maken. Deze DKTP-bacteriën zijn in staat een soort antibiotica aan te maken, waardoor de plant weerbaarder wordt tegen pathogenen. Door middel van het filter (OPTICLEAR DIAMOND®) wordt de samenstelling van het gietwater positief beïnvloed. De juiste organische stof blijft beschikbaar, kwalijke stoffen worden weggefilterd. Dit gebeurt in combinatie met het gebruik van waterstofperoxide. Is de situatie op de wortels in orde, dan wordt door middel van de toevoeging OSL de groei van positieve bacteriën in de wortelzone gestimuleerd. OSL is een voedingsstof voor de bacteriën, bestaande uit aminozuren, organische zuren en koolhydraten.

Bij de drie deelnemende bedrijven (chrysant, paprika en delphinium) worden verschillende parameters nauwlettend gevolgd, zoals het besmettingsniveau van het gietwater, de hoeveelheid organische stof en het percentage organische stof welke als voedingsbodem kan fungeren, welke de weerbare microflora kan stimuleren. De afgelopen maanden is het filter full-scale bij de deelnemende telers geïnstalleerd en in bedrijf genomen. Daarnaast is gezorgd voor een daling van het besmettingsniveau van het gietwater en een reductie van de verkeerde organische stoffen in het gietwater. Nu kan gewerkt worden aan het stimuleren van de juiste balans tussen de diverse groepen organische stoffen. Hiervoor wordt nu op de bedrijven OSL ingezet om de juiste bacteriën te laten groeien met als doel om zo een weerbare wortel te stimuleren.

Meer nieuws