Uitbreiding lysimeter onderzoek

Wim Voogt, Wageningen UR Glastuinbouw

Het optimaliseren van de watergift is een speerpunt in het onderzoek bij grondgebonden teelt. In het onderzoek van de afgelopen jaren is gebleken dat de lysimeter ( feitelijk een diepe drainbak ingegraven in de grond) daarbij een bruikbaar hulpmiddel is. Vooral bij chrysant is veel ervaring opgedaan. Er is echter behoefte ook bij andere gewassen meer gegevens te krijgen. Daarom hebben we de afgelopen maanden ook lysimeters geplaatst bij freesia, alstroemeria en lisianthus.

Het betreft hier de zogenaamde “light” versie, deze heeft geen ingewikkelde en daarmee storingsgevoelige meetapparatuur. Nadeel is wel dat de meting van de drain handmatig moet gebeuren.  De komende maanden gaat we de bedrijven intensief monitoren voor wat betreft de water- en mineralenbalans. In nauwe samenwerking met de telers willen we ook bij die teelten leren hoe watergift en uitspoeling zich tot elkaar verhouden en welke verbeterpunten mogelijk zijn. Hiermee kunnen we de ‘Best Practices’ voor watergeven en bemesten bij gondgebonden teelt verder vorm geven. Daarmee kunnen we bijdragen aan het behalen van de zogenaamde Zorgplicht voor grondgebonden teelt.

Meer nieuws watergift

Nieuwe generatie ECA-units

ECA-water is uitermate geschikt voor het reinigen en ontsmetten van watergeefsystemen. Royal Brinkman brengt een nieuwe generatie ECA-units, type…

Lees meer