Succesvol event ‘Toekomstbestendige grondgebonden teelten’
Op woensdag 23 november vond het event ‘Toekomstbestendige grondgebonden teelten’ plaats. Tijdens de middag werden ondernemers op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen op het gebied van beleid, onderzoek en praktijk. Ondernemers werden op de hoogte gebracht van het telen in de grond en uit de grond, met name in relatie tot de uitdagingen die er zijn om de emissies van nutriënten, CO2 en gewasbeschermingsmiddelen sterk te beperken.
De middag werd georganiseerd op de prachtige locatie van Dümmen Orange, waar het bedrijf begin dit jaar heeft geïnvesteerd in een ErfGoedVloer. Een bezoek aan deze teeltvloer was onderdeel van het programma.
Het event werd afgetrapt door Dennis Medema en Margreet Schoenmakers over de onderzoeksprogramma’s energie (Kas als Energiebron) en water (Glastuinbouw Waterproof) en de huidige projecten die zijn opgezet. Er is ingegaan op de belangrijkste knelpunten en enkele oplossingsrichtingen. Duidelijk is dat de sector zich momenteel voor de grondteelt moet richten op kennisvragen en oplossingsrichtingen voor de teelt in de grond en voor de teelt uit de grond.
Middelenpakket
Jos Balendonck van Wageningen Universiteit gaf een presentatie over de laatste ontwikkelingen van de virtuele lysimeter. De virtuele lysimeter is een hulpmiddel om de watergift af te stemmen op het gewas. Hiermee kan de teelt in de grond de emissie naar water verminderen en kan worden gewerkt aan de wettelijke verplichting de watergift af te stemmen op de behoefte van het gewas. Tijdens de presentatie werd duidelijk dat de meter in bepaalde teelten al bijna gelijke resultaten geeft als de niet-virtuele variant.
Jolijn Bonnet van SCFF bracht de aanwezigen op de hoogte van de resultaten van de Agritron. Dit is een rijdende ‘magnetron’ die ontwikkeld is als alternatief voor het grondstomen. Het resultaat van de Agritron is erg bodemafhankelijk. Het is nog niet geheel duidelijk hoe de magnetronstralen werken, maar hij kan tot nu toe tot wel 20 cm aaltjes in de bodem doden.
Jorrit Koeman, themaspecialist Plantgezondheid bij Glastuinbouw Nederland, besprak de hoogte van de methodiek van toelating van middelen in Europa. In de toekomst moeten telers rekening houden met een forse vermindering van het middelenpakket.
Teeltsystemen
Na de pauze werd er fanatiek gediscussieerd in de vorm van een paneldiscussie. Aan tafel zat onder meer Frank Kempkes, onderzoeker alternatieve teeltsystemen en projectleider van de Demokas 2030 van Wageningen UR glastuinbouw. Hij ging met name in op de teelt op zandbedden. Fred van Paassen van de gelijknamige chrysantenkwekerij uit Andijk sprak over de teelt op water en Reinoud Hagen, directeur van Dümmen Orange, over de teelt op de ErfGoedVloer. Margreet Schoenmakers leidde de discussie. De mogelijkheden en onmogelijkheden van de verschillende systemen kwamen op tafel, waar de zaal vervolgens op kon reageren.
Oplossingsrichtingen
Afsluitend werd de groep gesplitst in tweeën en werden de verschillende onderwerpen omtrent telen in de grond of juist uit de grond bediscussieerd. Tijdens de discussie kwam naar voren dat steeds meer bedrijven zich interesseren in weerbaar telen, wat een oplossingsrichting kan zijn om met minder emissie en minder gewasbeschermingsmiddelen te kunnen telen. Daarnaast moet de grondteelt beter laten zien hoe er wordt geteeld en hoe telers al om gaan met duurzaamheid. In het onderzoek zijn de meeste deelnemers voor het uitwerken van beide sporen; in de grond blijven telen en uit de grond. De meeste deelnemers verwachten in de grond te blijven telen, maar vinden onderzoek naar teelt uit de grond belangrijk. Een risicobeoordeling is nodig voor wat betreft het wegvallen van de gewasbeschermingsmiddelen; wat betekent dit voor het terugkomen van oude ziekten en plagen. De waterkwaliteit is een belangrijke verantwoordelijkheid van elk bedrijf. Excessen verpesten het beeld van de hele sector. Bediscussieerd zijn oplossingsrichtingen als betere kennisdeling en werken aan bewustwording om excessen te voorkomen.
Het event is mede mogelijk gemaakt door Kas als Energiebron en Dümmen Orange.