Precisie-irrigatie chrysant

Uniforme irrigatie blijft een grote uitdaging in de chrysantenteelt, met interessante perspectieven. De huidige regeninstallaties zijn niet in staat 100% uniforme afgifte te garanderen, waardoor in de praktijk een overschot wordt gegeven teneinde eventuele droge plekken voldoende vochtig te maken. Deze overberegening geeft vervolgens weer andere sub-optimale omstandigheden voor de teelt die leiden tot gebrek aan uniformiteit. Daarnaast kan overberegening leiden tot onnodige emissie naar het grond- en oppervlaktewater.

Een irrigatiesysteem met een uniformer afgiftepatroon zou overgift kunnen terugbrengen tot gift naar behoefte - zoals wordt gedefinieerd uit onderzoeken met de lysimeter en vochtsensormodellering - en daarmee sterkere, uniforme groei mogelijk kunnen maken en emissie sterk kunnen terugdringen.

Resultaat project precisie-irrigatie
Recent is het project precisie-irrigatie in de chrysant afgerond. Binnen het project “precisie-irrigatie chrysant” is onderzocht wat de knelpunten zijn in de huidige irrigatiesystemen en of er verbeteringen mogelijk zijn op de bestaande systemen, dan wel volledig nieuwe irrigatiesystemen ontworpen kunnen worden.

Uit een inventarisatie bleek dat er een grote diversiteit is in de praktijk aan gebruik van nozzles, inrichting en vooral het onderhoud van de irrigatiesystemen. Daarbij bleek dat de on-uniformiteit bij enkele onderzochte bedrijven groter was dan de betrokken ondernemers dachten.

Gedurende het project is geconcludeerd dat de beschikbare kennis om te komen tot een uniformere irrigatie, veelal niet wordt toegepast. Voorbeelden hiervan zijn verkeerde installatie van het hele systeem (doorrekening op papier), te grote drukvallen door verkeerde uitvoering (bv. verkeerde koppelstukken, verkeerde inschatting van de druk bij gebruik van slootwater in plaats van bassinwater), te lang gebruik van nozzles en het achterwege blijven van periodieke reiniging en controle.

Eenvoudig meetinstrument ontwikkeld
Vanwege deze situatie heeft het project zich gericht op het vergroten van de bewustwording door het ontwerpen van een eenvoudig meetinstrument. Dit instrument stelt ondernemers in staat periodiek en vergelijkbaar (binnen het bedrijf en met andere bedrijven) de uniformiteit van de irrigatieverdeling te bepalen. Op basis van deze informatie kan de ondernemer acties nemen op het gebied van onderhoud.

Toekomst; meten in de bodem
Voor de toekomst liggen er mogelijkheden voor het ontwikkelen van (draadloze) vochtsensornetwerken, zodat de kwaliteit van irrigatie kwantitatief gemonitord kan worden op de plek waar het er toe doet: in de wortelzone.

Meer nieuws watergift

Nieuwe generatie ECA-units

ECA-water is uitermate geschikt voor het reinigen en ontsmetten van watergeefsystemen. Royal Brinkman brengt een nieuwe generatie ECA-units, type…

Lees meer