Optimalisatie nutriënten- en watergift

Jan Barendse (LTO Groeiservice)

Geld en het milieu (be)sparen in een moeite, dat lijkt goed mogelijk met een iets andere watergeefstrategie. Het zijn maar 3 stappen:

Een uniforme watergift. Heel eenvoudig is te meten wat de verdeling is van de beregeningsinstallatie. Mocht deze niet optimaal zijn, is aan te raden de oorzaak op te zoeken en te verhelpen.

De vochtigheid van de grond te meten. Met het op een meerdere plaatsen en diepten (vooraf de bovenste 30 a 40 cm) de vochtigheid te meten en deze informatie te koppelen in een modellenprogramma met oa watergift, wordt zichtbaar of er te weinig, genoeg of te veel water wordt gegeven.

Bijsturen op basis van metingen. Indien blijkt dat er (te) veel overschot is aan watergift ten opzichte van het gebruik, kan de watergift stapje voor stapje worden verlaagd.

Indien blijkt dat u geen drain heeft, geeft u of precies genoeg water, of te weinig. Een klein beetje drain lijkt hierdoor raadzaam. Het gewas is leidend in uw beslissingen.

Met het terugbrengen van het drainpercentage spoelen er minder nutriënten uit, bespaart u water, hoeft er minder water ontsmet te worden en spoelt u tevens minder andere stoffen uit.

Meer nieuws watergift

Nieuwe generatie ECA-units

ECA-water is uitermate geschikt voor het reinigen en ontsmetten van watergeefsystemen. Royal Brinkman brengt een nieuwe generatie ECA-units, type…

Lees meer