Nieuwe generatie ECA-units

Harry Stijger

ECA-water is uitermate geschikt voor het reinigen en ontsmetten van watergeefsystemen. Royal Brinkman brengt een nieuwe generatie ECA-units, type Chorinsitu®, op de markt. Deze up-to-date installatie voldoet aan alle nieuwe richtlijnen en veiligheidseisen. Behalve een vernieuwde elektrolysecel en extra controlepunten in het proces, beschikt de unit over een modern display en is de technische levensduur verlengd.

De elektrolysecel vormt het hart van de ECA-unit. In deze cel wordt chloride uit kaliumchloride omgezet naar actief chloor. In de nieuwe generatie ECA-apparatuur zit een nieuwe cel, die door fabrikant Van den Heuvel Watertechnologie wordt gebouwd. De doorzichtige buitenkant geeft de mogelijkheid om de platen in de cel visueel op verontreiniging te controleren. De benodigde capaciteit van de installatie wordt berekend aan de hand van een minimale dagvoorraad. De teler heeft dan bij een storing of onderhoud de beschikking over voldoende ECA-water.

Controle
Om het proces optimaal te laten verlopen, is goed onthard water en de juiste hoeveelheid kaliumchloride in de elektrolysecel van cruciaal belang. Extra meetpunten zijn in het proces opgenomen om deze parameters goed te controleren en te bewaken. Zo controleert een flowcontroller of de vloeistof met onthardingszout wordt aangezogen. Afhankelijk van de hoeveelheid ECA-water productie moet ongeveer één keer per dag de ontharder met onthardingszout worden gespoeld. Dit om de neergeslagen kalk van de wand af te halen.

Veiligheidseisen
Het nieuwe type ECA-unit voldoet aan alle richtlijnen en veiligheidseisen: ISO 9001 (kwaliteitswaarborgsysteeem), VCA-certificaat (Veiligheidscertificaat Aannemers), CE-richtlijn (productwaarborging) en ATEX 95. De kwaliteits- en veiligheidssystemen zijn belangrijk voor het waarborgen van de veiligheid en gezondheid van de werknemers.

Door de verbeteringen van de ECA- units is de technische levensduur van de installatie momenteel 15 jaar.

Display
Met de uitgebreide display heeft de teler nog meer informatie direct beschikbaar. Zo is het niveau van het voorraadvat met ECA-water direct af te lezen. Eveneens zijn alle belangrijke parameters van het proces via het touchscreen eenvoudig en snel binnen handbereik.

Meer nieuws watergift

De beste teelt tot nu toe!

Half mei 2015 is bij het Improvement Centre inmiddels alweer de zesde teelt met lisianthus op substraat afgerond. Volgens de begeleidende telers was…

Lees meer