Natriumonderzoek afgerond: factsheets beschikbaar
Het project ‘Telen met toelating meer natrium II’ is afgerond. Voor telers zijn er nu factsheets beschikbaar met een korte uitleg van de resultaten en de toepassing in de praktijk. Het Europese project EcoNutri besteedt aandacht aan de implementatie van het telen met meer natrium.
Emissienormen substraatteelt
Drainwater dat niet meer hergebruikt kan worden, mag de komende jaren in steeds mindere mate geloosd worden. De emissienormen geven op basis van de hoeveelheid stikstof aan hoeveel drainwater er maximaal geloosd mag worden. In hoeverre er nog ruimte is om drainwater te lozen, is te berekenen met een rekenhulp. Let hierbij op: drainwater dat tijdens de teeltwisseling (inclusief water dat wordt gebruikt voor het reinigen van het teeltsysteem) en de start van de teelt wordt geloosd, telt óók mee in de bepaling van de emissie. Datzelfde geldt voor drainwater dat eventueel wordt gebruikt voor het spoelen van filters.
Telen met meer natrium
Met name ophoping van natrium kan een reden zijn waarom drainwater niet meer hergebruikt kan worden. Gebruik van goed gietwater en natriumarme meststoffen beperken de aanvoer van natrium. Dat bevordert de mogelijkheid van hergebruik. In de afgelopen jaren heeft onderzoek aangetoond dat telers bij een aantal gewassen meer natrium kunnen toestaan dan tot nu toe werd gedacht. Zo blijkt dat binnen de teelt van paprika, tomaat, gerbera, phalaenopsis, roos en cymbidium het toelaten van meer natrium goed mogelijk is. Dat is gunstig en kan telers een eind op weg helpen naar het bereiken van (nagenoeg) nulemissie. De onderzoeksresultaten van het project ‘Telen met toelating meer natrium II’ zijn samengevat in een aantal factsheets die hier te vinden zijn.
EcoNutri: telen met toelating meer natrium
Binnen het Europese project EcoNutri wordt de ontwikkelde kennis over het telen met meer natrium verder doorvertaald naar de praktijk. Het project volgt hiervoor bedrijven die willen gaan telen met toelating van meer natrium in het drainwater. Substraatbedrijven die willen meedoen, kunnen zich nog steeds melden.