Kaliumfosfiet in groenteteelt, officieel is het géén meststof en géén plantversterker

Ines van Marrewijk (Groen Agro Control)

In de groentesector is er momenteel aandacht voor het gebruik van kaliumfosfiet of kaliumfosfonaat. Het wordt volgens telers toegepast als meststof welke via het blad of via het druppelwater wordt toegepast. Fosfiet echter is niet hetzelfde als fosfaat wat wel een meststof is. Fosfiet wordt volgens de wetgeving niet als plantversterker maar als gewasbeschermingsmiddel aangemerkt en draagt bij aan het residugehalte op het eindproduct.

Voor gewassen waar de Maximum Residu Limiet (MRL-EU) laag is kan ongemerkt een overschrijding ontstaan. Tomaten en Aubergine (100mg/kg), Paprika (130mg/kg) en Komkommer (75mg/kg) hebben een vrij hoge MRL-EU. In groente en fruit die in Nederland zijn geproduceerd zijn tot heden enkele MRL-overschrijdingen geconstateerd. Het ging daarbij vooral om gewassen waarvoor er geen toegelaten middelen geregistreerd zijn in Europa.

Geregistreerde gewasbeschermingsmiddelen die in de glasgroenteteelt zijn toegelaten en fosetyl-Al of fosetyl bevatten zijn: Previcur Energy (13221N), Budget Propamocarb-fosetyl (13835N), Aliette (11561N) en Fenomenal (12824N). Deze middelen hebben elk hun eigen toelating per gewas (zie www.ctb.agro.nl). In bedekte teelt gaat het om de volgende gewassen waar deze middelen al dan niet zijn toegelaten: sla, andijvie,  radijs en aromatische kruidgewassen. En op substraat om courgette, patisson en komkommer, aubergine, tomaat, paprika en Spaanse peper.

De analyse op Fosetyl-Al dient expliciet aangevraagd te worden, de stof wordt niet volgens de multi-screeningsmethode bepaald. Bij de bepaling van het residu aan Fosetyl-Al moeten volgens de Europese residudefinitie de volgende werkzame stoffen worden opgeteld. Namelijk fosetyl-Al, fosforigzuur en kaliumfosfonaat (synoniem: kaliumfosfiet). En daarbij maakt het niet uit of de werkzame stoffen uit zogenaamde meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen afkomstig zijn.

Geregistreerde gewasbeschermingsmiddelen die in de bedekte groenteteelt zijn toegelaten en ook fosetyl-Al of fosetyl bevatten zijn: Previcur Energy (13221N), Budget Propamocarb-fosetyl (13835N) en Fenomenal (12824N).

Meer nieuws watergift

Nieuwe generatie ECA-units

ECA-water is uitermate geschikt voor het reinigen en ontsmetten van watergeefsystemen. Royal Brinkman brengt een nieuwe generatie ECA-units, type…

Lees meer