Extra aanvoerleiding is interessante voedingsoplossing

Geerten van der Lugt, adviseur gewas, water en plantvoeding

Bij de teelt van gewassen waarbij de fasen van de teelt in dezelfde kas staan, is het soms moeilijk puzzelen wat de beste voedingsoplossing is. Een aangepaste voedingsoplossing voor het startende gewas of een voedingsoplossing voor het bloeiende gewas?

Bij veel bedrijven blijft het hangen tussen die twee en wordt een gulden middenweg gekozen. Probleempjes met bladpunten, vlekken op het blad of de bloem doemen op en kunnen soms slecht worden verklaard. Is het nou K of Ca gebrek, of speelt een spoorelement een rol?

Resultaat
Ook het variëren van de EC en het corrigeren van de pH is amper mogelijk. Dat is toch eigenlijk wel jammer, als je er op uit bent het beste uit het gewas te halen.
Bij een van de bedrijven waar ik kom, is nu een extra hoofdleiding aangelegd en zijn extra kranen geïnstalleerd. Op deze manier kunnen vakken nu verschillende voedingsoplossingen krijgen.
Ik ben ervan overtuigd dat dit resultaat gaat opleveren, zoals een sterkere opbouw van het gewas bij de start, waardoor minder aantasting of zelfs uitval te verwachten is. Dat resulteert in minder bestrijding later in de teelt. Een positief effect is ook dat de voeding gedurende de teelt makkelijker is aan te passen. De pH kunnen we zo beter sturen. Derde meerwaarde is meer zekerheid over de  bloemkwaliteit, de uitgroei, de sortering en een verbetering van de productie. Deze investering verdient zich snel terug.

Voordelen
Strakker bemesten op de vraag van het gewas heeft in meerdere opzichten voordelen. Advies aan telers is op het op te nemen in hun investeringenlijstje en er een productieverbetering tegenover te durven zetten. De investering wordt dan wellicht sneller gemaakt dan gedacht. Ik beveel het van harte aan bij telers die met hetzelfde euvel kampen.

Meer nieuws watergift