Emissiemanagement grondgebondenteelten: de lysimeter

Margreet Schoenmakers (LTO Groeiservice) en Wim Voogt (Wageningen UR Glastuinbouw)

In een eerder nieuwsitem konden we al melden dat na EZ ook het PT akkoord was met financiering van het project voor dit jaar en dat de activiteiten rondom dit project worden voortgezet. In de afgelopen twee jaar zijn bij een groep van negen deelnemende glastuinbouwbedrijven, verspreid over verschillende regio’s, gewassen en bodem/grondwater situaties, de onderdelen van de lysimeter geïnstalleerd en getest. Binnen het project leren de telers gegevens te interpreteren en toe te passen in het dagelijkse watermanagement.

Acht deelnemende bedrijven; nieuwe bedrijven worden gezocht
Het project “Implementatie van het emissiemanagement systeem bij grondgebonden teelten” richt zich op het afstemmen van de watergift en bemesting op de behoefte van het gewas om zodoende de uitspoeling naar oppervlaktewater en grondwater te minimaliseren. Er wordt gebruik gemaakt van een lysimeter, een meetinstrument waarmee de omvang van de emissiestroom kan worden gemeten. Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van sensoren. Van de negen bestaande bedrijven, welke de afgelopen twee jaar meededen, doen er acht dit jaar weer mee. Eén bedrijf is helaas afgevallen door bedrijfsbeëindiging.  Om tot een verbreding van deelnemende bedrijven te komen, wordt gezocht naar nieuwe bedrijven die deel willen nemen aan het project.

Lysimeter light versie
In samenwerking met Frans Zwinkels, projecten & advies is een zogenaamde ‘ lysimeter light’  ontwikkeld. Dit is een stand alone versie van de lysimeter, bedoeld als goedkopere variant van de huidige versie. Het verschil bestaat vooral uit het handmatig, of semiautomatisch afpompen en meten van de drain. Dit kan dan niet op de klimaatcomputer. De bak zelf is nagenoeg hetzelfde gebleven, zij het dat de drainkoker geïntegreerd is in de bak, zodat installatie eenvoudiger is en door elke installateur samen met een  loonbedrijf kan worden gedaan. Aan de eisen van lekvrij, stoombaar, robuust en berijdbaar met tractor zijn geen concessies gedaan. De totale kosten van een dergelijke lysimeter komen nu uit op € 5200,(excl BTW). Dit bedrag is inclusief het plaatsen. Afhankelijk van de voorziening van afpompen en meten komen daar nog circa €300 – €1000 aan kosten bij.

LetsGrow
Een van de pijn-punten uit het vorige project is de datacommunicatie via LetsGrow. Naast de hoge kosten was er het bezwaar van het niet beschikbaar zijn van de data op de eigen klimaatcomputer. Dit laatste is een structureel probleem en kunnen wij in dit project niet oplossen. Gelukkig is er wel bereidheid van de telers gebleken om over deze hobbel heen te stappen en te accepteren dat bepaalde data via het internet bij hen binnenkomt.

Samen met wat mensen van LetsGrow is inmiddels een eenvoudiger, maar wel goede structuur opgezet voor de datacommunicatie.  Deze KRW module kost niet meer dan € 300 p.jr. Inmiddels is op nagenoeg alle bedrijven deze module geïnstalleerd.

Enkele resultaten van de afgelopen periode
Binnen het project is niet alleen aandacht voor de emissie, maar ook voor de stand van het gewas. Hierbij wordt tevens gekeken naar het verschil tussen het gewas in de bak en op de rest van de tuin.

Bij de (biologische) groentetelers is er in de lopende teelten geen tot zeer weinig drain gemeten in de lysimeter. Kortom er is minder water gegeven dan de verdamping, in de teelt wordt gebruik gemaakt van de capillaire werking van het grondwater. Bij één teler heeft dit helaas geleid tot mindere groei in de lysimeterbak. Dit is te laat opgemerkt om nog wat aan te kunnen doen. Wel zijn er extra gieters water gegeven, maar de groei is duidelijk achter gebleven. De komende periode zal hier meer aandacht voor zijn. De emissie vanuit het bedrijf is (aantoonbaar), door het gebrek aan drain, gering.

Bij de chysantentelers is het beeld wisselend. Bij één van de deelnemende chrysantentelers is er al van begin af van het project sprake van mindere groei in de bak. Het is niet duidelijk wat de oorzaak is, in ieder geval niet waarschijnlijk dat dit vochttekort is, omdat er wel geregeld drain is.  Mogelijk dat er toch en structuurprobleem is ontstaan tijdens het plaatsen. Dit is niet erg logisch gezien de grondsoort, maar uitsluiten kunnen we dit niet. Ook dit is dus nog een belangrijk aandachtspunt.

Meer nieuws watergift

Nieuwe generatie ECA-units

ECA-water is uitermate geschikt voor het reinigen en ontsmetten van watergeefsystemen. Royal Brinkman brengt een nieuwe generatie ECA-units, type…

Lees meer