Emissiebeheersing in grondteelt lijkt goed mogelijk

Margreet Schoenmakers, LTO Glaskracht Nederland

De afgelopen jaren is er al veel duidelijk geworden over emissiebeheersing in grondgebonden teelten. Tegelijk zijn er ook nog veel vragen. Om de waterstromen en de emissie bij grondgebonden teelten goed inzichtelijk te krijgen wordt het “lysimeter-project” ook in 2014 voortgezet. Doel is onderzoeken of door middel van het werken met vochtsensoren emissiebeheersing kan worden gerealiseerd. Het project is tevens uitgebreid; recent is er ook bij een Alstroemeria teler in het Westland een lysimeter geïnstalleerd.

Resultaat afgelopen jaar
In het afgelopen jaar is op 9 bedrijven gewerkt met een lysimeter. Door zowel gebruik te maken van de lysimeter  alsook van vochtsensoren hebben we aan kunnen tonen dat in  er in grondgebonden teelt met weinig uitspoeling geteeld kan worden.  Niet voor alle grondteelten is het werken met een lysimeter even praktisch. Met een vochtsensor op diepte (60 cm) lijkt het in de meeste gevallen ook mogelijk om voldoende signalering te realiseren of uitspoeling wel of niet optreedt. Het lijkt er op dat een dure lysimeter in dat geval niet nodig is om (gebrek aan) uitspoeling aan te tonen. De mate van uitspoeling is sterk afhankelijk van de lokale situaties; type grond,  hydrologie binnen het gebied en het bedrijf. Daarnaast speelt ook het geteelde gewas en het gehanteerde  gietpatroon een belangrijke rol.

Het project in 2014
Eind 2013 is, vanwege bedrijfsbeëindiging, één teler gestopt met het werken met de lysimeter. Begin 2014 zijn we het project gestart met 8 lysimeters; in de chrysantenteelt, de zomerbloementeelt, de biologische groententeelt en de slateelt. Om binnen het project zo goed mogelijk alle regio’s en gewassen te vertegenwoordigen (zeker nu de resultaten zo gebiedsafhankelijk lijken te zijn) was het wenselijk het project uit te breiden met enkele nieuwe deelnemers. Dit is nu voor een belangrijk gedeelte gelukt met de deelname van een freesia en een alstroemeria teler aan het project.

Emissiebeheersing door gebruik vochtsensoren
Om in de toekomst aan de zorgplicht te kunnen voldoen is het wellicht dus mogelijk de mate van emissie alleen met vochtsensoren aan te kunnen tonen. In 2014 zal binnen het project “lysimeter”  verder onderzocht worden in hoeverre met vochtsensoren de emissie kan worden beheerst. De lysimeter wordt hierop ingezet om de werking van de vochtsensoren en de mogelijkheden om daarmee te komen tot een juiste emissiebeheersing te kunnen onderbouwen. Daarnaast is het aantal bedrijven (sla, radijs) waar gewerkt wordt met vochtsensoren uitgebreid.

Meer nieuws watergift

Nieuwe generatie ECA-units

ECA-water is uitermate geschikt voor het reinigen en ontsmetten van watergeefsystemen. Royal Brinkman brengt een nieuwe generatie ECA-units, type…

Lees meer