Druppelsysteem in combinatie met bovenberegening

Snijbloemen, geteeld in de grond, en potplanten krijgen veelal water met de sproeileiding van bovenaf. Bij een lange periode van warm en droog weer vraagt het gewas door meer verdamping via het gewas, maar ook uit de grond en potten zelf, om meer water te geven. “Op het moment dat het gewas in bloei komt, is bovendoor water geven geen optie meer”, zegt Stefan Bakker, productmanager Revaho. “Want de bloem wordt er door het nat maken niet mooier op en het gewas mag niet nat de nacht in om ziekteproblemen te voorkomen.”

Oplossing met inline-druppelsysteem
Bovenberegening heeft dus zijn beperkingen: niet in een bloeiend gewas en niet in de (na)middag van bovenaf water geven. Bakker: “Maar de verdamping neemt bij warme dagen toe en je wilt toch extra water geven om het gewas in goede conditie te houden. Het is bij meerdere teelten een lastig probleem om bovendoor water te geven. De oplossing voor dit probleem is een inline-druppelslang over de grond en tussen het gewas. Hierdoor is water geven los van het moment van de dag mogelijk.” Het inline-druppelsysteem zal voor teelten in de grond een goede oplossing zijn. Voor pottenteelten zal een eb- en vloedsysteem meer een uitweg bieden, omdat een systeem met een druppelaar in iedere pot een te dure oplossing is.

Standaardsysteem in lisianthusteelt
Bij lisianthusteelt is bovenberegening met sproeiers en een inline-druppelsysteem beneden vrijwel standaard. Het druppelsysteem is veelal in verband met het machinaal oogsten in bijvoorbeeld chrysanten vastgemaakt aan de hijsverwarming.

Een teler kan ook kiezen voor onderdoor sproeiers. Dat is een mogelijkheid, maar de capaciteit van een sproeierinstallatie ligt wel veel hoger. Een druppelaar geeft afhankelijk van het type 1 tot 1,6 liter per uur en een sproeier geeft 30 liter per uur af. Met het gebruik van een sproeier is dus een groter watergeefinstallatie nodig met een grotere buisdiameter (Ø 32 mm), die aan de hijsinstallatie komt te hangen. Een druppelsysteem heeft een vele kleinere capaciteit nodig, wat een voordeel is.

Niet alleen een druppelsysteem
“Je kunt niet stoppen met bovenberegening en alleen met druppelaars water geven. Om de grond bij de start van de teelt geheel vochtig te maken, heb je bovenberegening nodig. Anders gaat de kluit niet doorwortelen in de grond. Pas na een goede doorworteling kan het eventueel met alleen een druppelsysteem”, aldus de productmanager.

In een (langdurige) droge periode, waarin waterbehoefte door verdamping hoog is, is het met een druppelsysteem mogelijk om de hele dag onderdoor water te geven. Het gewas blijft droog en er is minder ziektedruk.

Meer nieuws watergift