De beste teelt tot nu toe!

Marcel Raaphorst (Wageningen UR Glastuinbouw)

Half mei 2015 is bij het Improvement Centre inmiddels alweer de zesde teelt met lisianthus op substraat afgerond. Volgens de begeleidende telers was het de beste teelt tot nu toe. 50% van de kasoppervlakte is ingericht met kokos op gronddoekgoten en 50% is volvelds ingericht met kleikorrels, waarop Rosita White en Piccolo White van twee verschillende leveranciers is geteeld. Beide substraten staan op een erfgoed-vloer waarbij met eb-vloed wordt geïrrigeerd.

De zesde teelt ging voortvarender van start dan vorige teelten, wat voor een groot deel te maken heeft met de frequentie van watergeven. Op een eenmalige en pleksgewijze behandeling tegen meeldauw na zijn wederom geen fungiciden gebruikt. Het is nog de vraag of dit is te danken aan hygiëne of aan de manier van telen.

Hoewel de gewasmetingen nog niet zijn afgerond, lijkt het erop dat het gewas op kokos in gronddoekgoten nog steeds sneller groeit dan op volveldse kleikorrels. De verschillen lijken echter kleiner te worden. In vergelijking met teelt 1 (maart-mei 2014), liet teelt 6 minder brandkoppen zien. Ook dat wordt als een positieve ontwikkeling gezien.

In juni wordt met dezelfde rassen en substraten gestart met de zevende teelt. Hierbij proberen we de teelt nog een stukje beter te maken, zodat een emissiearme lisianthusteelt weer een stukje dichterbij komt.

Meer nieuws watergift

Nieuwe generatie ECA-units

ECA-water is uitermate geschikt voor het reinigen en ontsmetten van watergeefsystemen. Royal Brinkman brengt een nieuwe generatie ECA-units, type…

Lees meer