Biotelers verstaan de kunst van water geven

Op grond van Europese regelgeving zijn grondtelers verplicht om de uitspoeling van mineralen te voorkomen. En hoewel in de gangbare grondgebonden teelten de uitspoeling nog echt een probleem is, ligt dat voor de biologische telers anders. Zij geven voeding en water naar behoefte van de plant.

Met als achtergrond de Kaderrichtlijn Water (KRW) doelen is voor de grondgebonden teelten de zorgplicht geïntroduceerd, omdat de emissienormen niet uitvoerbaar zijn. “Grondtelers moeten tegenover het waterschap aannemelijk kunnen maken dat ze er alles aan doen om te voorkomen dat er mineralen en gewasbeschermingsmiddelen uitspoelen”, zegt Wim Voogt, onderzoeker WUR Glastuinbouw. Dit kan blijken uit de verplichte registratie van mest- en watergebruik. Maar registratie alleen zegt lang niet altijd genoeg.  Telers moeten laten zien dat zij actief de watergift en bemesting afstemmen op de gewasbehoefte. Hiervoor zijn hulpmiddelen ontwikkeld zoals modellen, plant- en vochtsensoren, tensiometers en de lysimeter. Volgens de onderzoeker geeft die laatste meter elke grondteler veel inzicht.

Drain meten
In het kader van verschillende onderzoeksprojecten heeft BioVerbeek in het Limburgse Velden meerdere jaren ervaring met een lysimeter. De lysimeter is een ingegraven drainbak, die de uitspoeling naar de ondergrond opvangt. Door het oppompen van dat water is de hoeveelheid drain te meten.
Het biologische teeltbedrijf gebruikt deze meter om in kaart te brengen wat ze teveel aan water geven bij paprika en tomaat. Met de lysimeter heeft het bedrijf kunnen aantonen dat er nagenoeg niets uitspoelt naar de ondergrond en geen drain heeft. De teler heeft zelfs de indruk dat door capillaire opstijging het grondwater op 3 meter diepte, in bepaalde perioden aanvullend is op de vochtvoorziening van de teeltlaag. Vooral in de winter merkt Verbeek dat ze minder water geven dan de planten verdampen. Dat water moet dan ergens vandaan komen.

Vochtige grond
Water geven verdient volgens Verbeek veel aandacht. Hij heeft veel bijgeleerd door de lysimeters in zijn kas. Het gieten van het gewas geschiedt op basis van instraling aan de hand van het verdampingsmodel op de computer. De teler kijkt daarbij naar het weer, de gewasbehoefte en naar de metingen van de lysimeter en tensiometer (= een vochtspanningsmeter). Bovendien beoordeelt hij de grond. Watergift in de biologische teelt is niet alleen gericht op de behoefte van de plant, maar zeker ook op die van het bodemleven. De grond moet daarvoor altijd vochtig blijven.

Bron foto: Nico Enthoven

Meer nieuws watergift

De beste teelt tot nu toe!

Half mei 2015 is bij het Improvement Centre inmiddels alweer de zesde teelt met lisianthus op substraat afgerond. Volgens de begeleidende telers was…

Lees meer