Aandachtspunten kleine druppelbeurten in winter

In de winterperiode is de waterbehoefte van het gewas laag; tot wel 200 tot 250 ml/m2 per dag. Een kleine druppelbeurt, soms één per twee dagen, is dan voldoende. “De installatie waarmee we nu kleine hoeveelheden water geven, is hetzelfde als waar we in de zomer met dagelijks wel dertig druppelbeurten grotere hoeveelheden water van in totaal 9,5 tot 10 liter per vierkante geven. Dat is veertig keer zoveel”, zegt Stefan Bakker, productmanager Revaho. Zijn de kleine hoeveelheden wel nauwkeurig te geven?

Drie trailers vol water
Om die vraag te beantwoorden, neemt Bakker als voorbeeld een paprikabedrijf van 9,3 hectare met acht kraanvakken en paden van 200 meter lengte. In de winter gebeurt het water geven met 1 kraanvak tegelijk; in de zomer zijn dat 2 kraanvakken om sneller rond te gaan. Met een Kameleon-High druppelaar van 3 liter en de ponsgaten op 27,7 cm is de waterafgifte 1,68 l/m2/uur. De waterinhoud van de hoofd-, koppel-, oversteek- en semileidingen en de druppelslangen samen is in dit voorbeeld ruim 65.000 liter. De productmanager: “Deze 65 ton zijn drie trailers vol met water, die in beweging moet worden gebracht bij het water geven. Het grootste gedeelte van het water zit niet in de hoofdleiding, maar in de druppelslangen. De hoofdleiding bevat slechts 7.600 liter water, terwijl in de druppelslangen 36.500 liter water zit, oftewel bijna 60 procent.”

Oppassen met kleine waterhoeveelheden
Om in de zomerdag met twee kraanvakken tegelijk water te geven, moet er 22 ton aan water in de leidingen en druppelslangen in beweging komen. Een pomp met 30 pk moet hiervoor zorgen. De gemiddelde vloeistofsnelheid is dan 6,1 km/uur. “Deze snelheid is te vergelijken met een pittige wandelsnelheid”, vertelt Bakker. “Op een winterdag is het dan ook nog de bedoeling om dagelijks een kort druppelbeurtje te geven. Dat wordt moeilijk, omdat het even duurt voordat die 22 ton aan water echt ‘rolt’.” Wanneer de waterstroom op gang is gekomen, geven alle druppelaars evenveel water. Bij een korte druppelbeurt duurt dat maar even, want behalve de opstarttijd is er aan het eind ook weer een stoptijd. “De start- en stoptijden zorgen voor verschillen in uniformiteit bij een kort druppelbeurtje, waardoor er meer ongelijkmatigheid in  waterafgifte is. Sommige druppelaars geven dan te weinig water af.  Hoe langer de tijd tussen de start en stop is, hoe uniformer de watergift dan is. Geef daarom, als het kan, liever één keer per twee dagen een druppelbeurt, dan iedere dag een heel klein beurtje.”

Travel time
De travel time is de reistijd die nodig is om het gietwater van A naar B in het systeem te verplaatsen. Niet de hoofdleiding, zoals veelal gedacht, maar de druppelslang levert de langste reistijd op.

De productmanager: “Bij een gemiddelde verversingstijd van 4 minuten krijgt 60 procent van de slanglengte vanaf het voedingspunt sneller vers water dan de rest van de druppelslang. Bij een verdubbeling van de gemiddelde verversingstijd naar 8 minuten, is dat 85 tot 90 procent. De traagheid voor verversing zit in de laatste 10 tot 15 procent van de slanglengte. Bij een kaplengte van 200 meter zijn dat wel vier pootvakken. Dat is dus funest voor het met water toedienen van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen.”

Deel van de oplossing
In een periode van heel weinig water geven, is het beter om minder druppelbeurten te geven. Dit zorgt voor meer uniformiteit. Houdt rekening met het doseren van gewasbeschermingsmiddelen via het druppelsysteem omdat de reistijd in de winterperiode meerdere dagen tot meer dan een week kan duren. Verversen van het water is nodig, omdat de waterkwaliteit in het systeem na een paar dagen terugloopt  door veranderingen van pH-waarde, O2-gehalte en effectiviteit van een gewasbeschermingsmiddel. Door het ververste water op te vangen in een (drain)silo is het weer opnieuw te gebruiken door het te herconditioneren om de pH-waarde, O2-gehalte en gewasbeschermingsmiddel op peil te brengen.

Andere oplossingen om uniforme kleine druppelbeurten en snelle verversing te hebben, is te lezen in het artikel ‘Mogelijke oplossingen voor verbetering trage druppelsystemen’.

Meer nieuws watergift

Optimalisatie watergift

Welke maatregelen kunt u treffen om, tegen betrekkelijk geringe kosten, de hoeveelheid spui te beperken? Lees meer hierover in de factsheet en bekijk…

Lees meer