Weerbare teelt in susbstraatloze systemen

Op kleine schaal lijkt de teelt op water onverwoestbaar. Waarom lukt het in de praktijk dan niet? De afgelopen jaren zijn binnen Glastuinbouw Waterproof een serie proeven gedaan met chrysanten op water. Vanwege de grote ziekteproblemen bij de grootschalige teelt, werd geprobeerd deze problemen ook in een klein systeem op te wekken.

Op die manier werd gehoopt de achilleshiel van het systeem – wortelziekten – beter te begrijpen. De ziekte kwam steeds in de zomer op, maar hoge watertemperatuur, aanenting met pathogenen, extreem schraal klimaat en zuurstof-arme omstandigheden in het water konden op kleine schaal geen noemenswaardige ziekte of fysische problemen opwekken in het gewas. De stap naar schaalvergroting lijkt daarmee nog best risicovol omdat de individuele factoren blijkbaar niet automatisch leiden tot gewasproblemen.

In andere teelten wordt al wel gekeken naar schaalvergroting; de teelt van bladgewassen en kruiden heeft net een flinke uitbreiding gekregen op water. Vroeg of laat moet het voor de chrysanten toch ook een keer lukken.

Meer nieuws teelt en bemesting