Teeltproblemen in vroeg stadium traceren

Agrozone

Afgelopen zomer kwamen er vanwege de droogte veel problemen boven water. Van fusarium in de teelt tot regenwater dat besmet was met plantziektes. Vaak komen deze problemen pas aan het licht zodra de teelt in de problemen komt. Deze teeltproblemen zijn niet altijd op te lossen door een puntontsmetting van het water. Als de ziektekiemen aan het water toegevoegd worden na de ontsmetter komt deze tenslotte nog steeds bij de plant. Bovendien kunnen de ziektekiemen ook uit een onbehandelde waterstroom komen. Regenwater wordt tenslotte vaak niet ontsmet.

In Canada is een methode ontwikkeld om teeltproblemen in een vroeg stadium te traceren. De hele watercyclus wordt in kaart gebracht en vervolgens bemonsterd op groei van ziektekiemen en het verloop van opgelost zuurstof. Hierdoor komt duidelijk in beeld waar de groei van bepaalde ziektekiemen begint. Op de plekken waar het opgelost zuurstof sterk daalt is er bovendien sprake van vervuiling van het systeem. Organische vervuiling verbruikt deze zuurstof namelijk om te groeien! Met de juiste informatie kan de teler vervolgens de juiste beslissing nemen om het probleem aan te pakken. Bovendien wordt de verbetering van de waterkwaliteit in kaart gebracht met dezelfde waterscan.

Agrozone Canada heeft de waterscan ontwikkeld en al vele bedrijven geholpen aan goed gietwater. De Waterscan biedt Agrozone nu ook in Nederland aan.

Meer nieuws teelt en bemesting