H2O2-generator houdt watersysteem beter en veiliger schoon

Jan van Staalduinen

Tijdens HortiContact in Gorinchem was het opvallend druk in de stand van Revaho. Niet zonder reden, want het in watertechniek gespecialiseerde bedrijf had met de OxyNet waterstofperoxide generator een heuse wereldprimeur. Telers kunnen hiermee zelf waterstofperoxide maken voor het schoonhouden van hun watersysteem. “Dat biedt voordelen voor het milieu en voor de veiligheid op de bedrijven”, stelt productmanager Stefan Bakker.

Revaho en moederbedrijf Netafim hebben meerdere jaren gewerkt aan de ontwikkeling van de reactor. “Het werkingsprincipe is eenvoudig, maar je wilt zeker weten dat het vlekkeloos functioneert”, vervolgt de productmanager. “Dat hebben de proefinstallaties inmiddels laten zien.” Afhankelijk van de uitvoering kan de OxyNet uit water, lucht en elektriciteit 200 tot 1.500 gram H2O2 per etmaal aanmaken, die in lage concentratie (2%) wordt opgeslagen.

Alternatief voor chloor
Veel tuinbouwbedrijven gebruiken nog steeds chloor om biologische verontreinigingen in het watersysteem te bestrijden. Deze stof heeft twee nadelen die waterstofperoxide niet heeft. In de eerste plaats wordt chloor (chloride) niet of nauwelijks opgenomen door de plant, waardoor de concentratie in gesloten systemen geleidelijk oploopt tot ongewenste niveaus. In gietwater met een lage pH kan er bovendien chloorgas ontstaan, waarvan bekend is dat het de membranen in druppelaars kan aantasten.

Bakker: “Waterstofperoxide breekt biologische verontreinigingen net zo goed af en valt daarbij uiteen in water en zuurstof. Het is simpelweg een beter alternatief en dat wordt door steeds meer telers onderkend. Waterstofperoxide wint de laatste jaren duidelijk terrein ten opzichte van chloor.”

Veiligheid en werkingsduur
Tot nu toe konden telers kiezen uit gestabiliseerde en ongestabiliseerde waterstofperoxide, die beide worden aangeleverd in IBC’s of jerrycans. Vanwege de hoge concentratie werkzame stof (doorgaans 35%) en het benodigde handwerk is er sprake van een verhoogd veiligheidsrisico.

Bovendien kan de werking van de ongestabiliseerde variant na langere tijd afnemen, omdat een deel van de H2O2-moleculen spontaan uiteenvalt. Gestabiliseerde producten hebben daar minder last van, maar daar zitten weer stoffen in – zoals zilverionen – die geen voedingswaarde hebben voor het gewas en daardoor eveneens kunnen accumuleren in het systeem.

“Ons uitgangspunt is om stoffen die geen directe bijdrage leveren aan de plantenvoeding, de hygiëne of de gezondheid van het gewas zoveel mogelijk te mijden”, zegt Bakker. “Met de OxyNet kan dat. Je kunt het apparaat en de bijbehorende doseerunit eenvoudig integreren in het watersysteem en het maakt ter plekke de hoeveelheid waterstofperoxide die nodig is. In combinatie met een onderhoudscontract en een koppeling met ons netwerk heeft de teler er in principe geen omkijken naar.”

Echte innovatie
Volgens de productmanager is er al concrete belangstelling voor het concept, dat nog geen maand geleden werd geïntroduceerd. “Veel telers zien er de toegevoegde waarde van in en vertelden mij dat ze de generator een echte innovatie vinden. Daar zijn we uiteraard blij mee. Maar van een product dat zo hoog scoort op milieugebied, effectiviteit, veiligheid en gebruiksgemak had ik eerlijk gezegd ook niet anders verwacht.

Meer nieuws teelt en bemesting