Overzicht regelgeving zuivering restwaterstromen

De Europese Kaderrichtlijn Water schrijft voor dat de emissies van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen moeten worden verminderd. Dit om schade aan het milieu te voorkomen en de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren. In 2018 moet het geloosde water minimaal 95% van gewasbeschermingsmiddelen zijn gezuiverd en tot 2027 moet de lozing van meststoffen (N, P) in fases naar nagenoeg nul worden verminderd.

Reductie meststoffen
In het Activiteitenbesluit staan emissienormen voor substraatteelt onder glas en een zorgplicht met gebruiksnormen voor grondgebonden glasteelten. De stikstof- en fosfaatemissies worden stapsgewijs afgebouwd om in 2027 nagenoeg emissieloos te telen. In 2013 zijn alle gewassen in negen emissiegroepen met startwaarden van 25 tot 300 kg N/ha ingedeeld. Momenteel zitten we in fase 2 (2015) van de meststoffenreductie en in 2018 gaat fase 3 met aangescherpte emissienormen in. De normen voor de jaren daarna moeten nog door de overheid worden vastgesteld. Ook bij lozingen vanwege hoge zoutconcentratie (natrium en chloor) moet aan de maximaal te lozen stikstof (en fosfaat)normen worden voldaan.

Zuivering gewasbeschermingsmiddelen
In het ‘Hoofdlijnenakkoord waterzuivering in de glastuinbouw’ is de afspraak opgenomen dat per 1 januari 2018 een individuele zuiveringsplicht geldt, waarbij minimaal 95% van de gewasbeschermingsmiddelen is verwijderd uit het te lozen water op het riool of oppervlaktewater. Voor alle door het Ctgb toegelaten middelen (met N-nummer) die in de teelt worden gebruikt, is een glastuinbouwbedrijf zuiveringsplichtig.

De zuivering van gewasbeschermingsmiddelen geldt voor lozing van:

  • drainwater bij substraatteelten
  • drainagewater bij grondgebonden teelten
  • overloopwater van vuil-/schoonwaterdraintank
  • (spoel)water van de teeltwisseling
  • drainwater aan begin van de teelt
  • filterspoelwater (bij gebruik van drainwater of bemest teeltwater voor het spoelen)
  • reinigingswater

Let op: condenswater van de kasopstand mag nu al niet worden geloosd, maar moet verplicht worden opgevangen en hergebruikt in de teelt.

Goedgekeurde zuiveringsinstallaties
Wanneer er geen lozing plaatsvindt, moet een teler duidelijk maken dat hij 100% recirculeert, gesloten teelt en geen emissie veroorzaakt. Telers kunnen de zuiveringsverplichting invullen met een individuele, goedgekeurde zuiveringsinstallatie op het eigen bedrijf, collectieve zuivering voor gezamenlijke behandeling van het lozingswater van meerdere bedrijven of door het opgevangen water met een mobiele zuiveringsinstallatie te (laten) zuiveren. Voor de collectieve zuiveringen, waarvoor telers zich voor 31 december 2015 hebben aangemeld, is het onder voorwaarden mogelijk om uitstel tot 1 januari 2021 te krijgen voor de realisatie. Wel moet voor het eind van 2016 een businessplan bij het bevoegd gezag zijn ingediend.

Meer nieuws registratie

Waterstromen in het bedrijf

Glastuinbouwbedrijven maken voor de teelt gebruik van verschillende soorten water, die op diverse plaatsen in het systeem komen. De biologische,…

Lees meer

Steeds meer telers doen mee

Samen werken aan schoon water in de sloten, daar zijn bestuurders, waterschappen en telers momenteel druk mee. Dat moet ook, want de waterkwaliteit…

Lees meer